info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
LÖNEKOLLEN

Nybakade lagbasen: ”Fundera på om det är värt att sitta fem minuter extra ”

Lagbasen är navet på bygget. Den som håller ihop laget och den som sköter mycket av snacket med arbetsledningen. Pressen är hård från båda sidor att bygget ska flyta på och i förlängningen ge klirr i kassan till medarbetarna i ackords­laget.

”Det är bra att redan innan bygget börjar fråga vad alla vill tjäna", säger Jonatan Sjöbergsson. Foto: Privat

Jonatan Sjöbergsson är relativt ny på posten som lagbas. I fyra år har han skrivit tid, räknat timmar och gjort avstämningar. Just nu jobbar han för byggbolaget Blue Wall som har ett bostadsbygge i området Liljeholmen i Jönköping. Ett mindre projekt med 13 lägenheter. Byggnadsarbetaren slog en signal och ställde några frågor om livet som tämligen nybakad lagbas.

Vad har ni för lönesystem?
– Man kan kalla det för ett procentackord som är uträknat efter ett premieackord. Fast i procentform då och det bygger på inarbetning av tid. Vi utgår från nybyggnadslistan.

De olika varianter som finns av prestationslönesystemet kan ju vara svåra att sätta sig in i. Hur har det varit för dig?
– Det har inte varit några jätteproblem och jag tycker inte lönesystemet är så himla komplicerat. Lagbasutbildningen som jag gick 2019 var riktigt bra. Vi fick göra många olika räkneexempel på bland annat avstämningar och det tror jag är ett bra sätt att lära sig på.

Vad tycker du är viktigast i jobbet som lagbas?
– Det är att få alla att sträva åt samma håll och att alla i laget ska veta vad som krävs av dem för att nå upp till en viss lön. Det är bra att redan innan bygget börjar fråga vad alla vill tjäna och vad som krävs för att nå det målet. Vill man till exempel tjäna 240 kronor kanske det krävs 30 procents inarbetning och då är det viktigt att förklara vad det i sin tur innebär när det gäller arbetsinsatsen. Till exempel hur många kvadratmeter gips som måste upp per timme.

Hur håller du ihop laget?
– Det är en dialog hela tiden. Det handlar om att prata med alla individuellt, men även med alla på en gång som vid en rast.

Hur tänker du kring att hålla tider, vad gör du om du ser att några i en bod börjat ”slöa till lite”?
– Jag brukar visa vilka tider som gäller genom att gå ut först själv. Jag vill inte vara någon som går och gnäller på andra, utan jag brukar informera om vilka konsekvenserna blir om man inte håller tiderna. Om man sitter fem minuter för länge på varje rast så blir det fem procent av dagen och då förlorar vi sju–åtta kronor i timmen. Då brukar många fundera på om det är värt att sitta de där fem minuterna extra.

Vet du innan hur mycket ni kommer landa på?
– Ofta har jag en känsla för hur mycket ackordet kommer att ge. Visst, det kan skilja på några kronor, men det brukar inte vara några större överraskningar.

Om ni inte når upp till den lönen ni vill, hur tacklar du och laget besvikelsen?
– Ofta har man på känn om det inte går så bra. Och då brukar jag vara ute lite före avstämningen och prata om att det måste ske en förändring om vi ska tjäna några pengar. Hittills har jag inte varit med om att vi gjort ett bra jobb och inte nått dit vi vill.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nybakade lagbasen: ”Fundera på om det är värt att sitta fem minuter extra ”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig