info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren v32 Blimedlem

Nya tidlistan – så kommer din lön att påverkas

Snart här den här – den nya om- och nybyggnadslistan. Just nu testas den runt om i landet. Kolla in hur nyheterna kommer förändra din lön.

Den gamla ny- och ombyggnadslistan från 1999 ska bytas ut. Foto: Anna Hållams

På den nya listan ska det bli lättare att tjäna lika bra under hela byggtiden. I dag är det betydlig enklare att få till en hög inarbetning och därmed en bra förtjänst under betongstommen än vad det är för till exempel inredningsarbeten. Därför har viss tid flyttats från byggmoment som traditionellt gett bra till delar som brukar gå sämre. Lönen kommer alltså med den nya listan bli ungefär lika hög under hela byggtiden. Det är i alla fall tanken. Exakt hur omfördelningen ser ut är ännu okänt då listan till viss del är hemlig. Men ett moment som förändrats är gipsning av innerväggar.

För själva reglarna är enhetstiden samma som tidigare, 0,16. Samma sak gäller för OSB-skivorna, 0,16. Däremot har det tillkommit lite tid för gipsningen. Den har höjts från 0,13 till 0,15. Vilket innebär att de fått 25 timmar mer för just det momentet jämfört med den gamla listan.

Läs också Här testas nya listan: "Ger upp till 5 procent mer"

Samtidigt har det försvunnit viss tid det när det gäller betong- och armeringsmoment.

Förutom att listan ska bli mer rättvist och ge en jämnare lön under byggtiden har en målsättning varit att uppdatera den med enhetstider för flera nya arbetsmetoder och byggmaterial.

Just nu nu testas listan runt om i landet. Syftet är att ta reda på värdet på listan och leta efter enhetstider som inte hamnat riktigt rätt. Testperioden ska pågå i två år. Varje avstämning från arbetsplatser som deltar i försöksverksamheten kommer att lämnas in till Byggnads och Sveriges Byggindustrier som sedan jämför inarbetningen på den nya listan med den gamla listan.

Hittills är tre byggbolag med och provar: Asplunds Bygg, HMB och Nimab. På de företagen har representanter för byggbolaget, ombudsmän i regionen och lagbasar gått den partsgemensamma utbildningen. Inom kort kommer ytterligare en handfull bolag att genomgå utbildningen.

När försöksverksamheten är över ska ”Ny- och ombyggnadslistan 2018” lanseras brett. Håller tidplanen så lär den dyka upp i byggbodar över hela landet kring den sista mars 2021.


Du läser: Nya tidlistan – så kommer din lön att påverkas