info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nya lönebråk

Skanska och Byggnads Örebro-Värmland lyckades aldrig teckna något löneavtal. Men i somras fick alla byggjobbare en gratifikation från företaget. Ett brott mot kollektivavtalet enligt Byggnads.

Det finns konflikter och så finns det Rättscentrum i Örebro. Sen bygget drog i gång i månadsskiftet oktober/november 2010 har Skanska och Byggnads legat i luven på varandra. Först handlade det om ackordsnivåerna. Efter fyra lokala förhandlingar under våren 2011 hamnade frågan centralt hos förbundet – de anställda byggjobbarna går fortfarande på stupstockslön.
Sen kom hotet om uppsägningar. Skanska menade att det rådde arbetsbrist på bygget och varslade 13 personer. Ett beslut de fick återkalla efter att en arbetstagarkonsult granskat arbetsplatsen.
– Konsultrapporten konstaterade att det inte förelåg någon arbetsbrist utan påtalade i stället organisatoriska brister hos Skanska, säger ombudsmannen Mikael Johansson på Byggnads Örebro-Värmland.

Avskedade skyddsombud

I slutet av förra året avskedade Skanska en mb-ledamot och tillika skyddsombud som man menade hade hotat en annan anställd. Dessutom skulle han varit illojal mot företaget. Byggnads å sin sida hävdade att uppsägningen berodde på mannens fackliga engagemang.
– Skanska är duktiga på att splittra lagen. Mannen företrädde Byggnads syn i löneförhandlingen, säger Mikael Johansson.
Byggnads har stämt Skanska i Arbetsdomstolen och krävt en miljon kronor i skadestånd för uppsägningen.

40 000 på lönekontot

Men det tar inte slut där. Runt midsommar fick de anställda byggjobbarna en saftig slant på lönekontot, runt 47 000 kronor per person. ”Gratifikation plus semesterersättning” stod det på utbetalningarna. Enligt Mikael Johansson är summan i nivå med vad Skanska har krävt i löneförhandlingarna, alltså lägre än Byggnads krav.
– Jag ser det som att Skanska har förhandlat och när vi sen inte kom överrens så struntar de i kollektivavtalet helt och hållet, säger han.
I dag ska han träffa företaget och representanter från Sveriges Byggindustrier för en första förhandling om gratifikationen.

”Solklart avtalsbrott”

Enligt Mikael Johansson är det ett solklart avtalsbrott – ackordsnivån är inte färdigförhandlad.
– Skanska kommer hävda att det är en gåva men vilka gåvor kommer med semesterersättning? Jag kommer att lägga ett skadeståndskrav på ett sexsiffrigt belopp åtminstone, säger han.
Bland byggjobbarna är missnöjet med situationen utbredd. Mikael Johansson pratar om att det är två tydliga läger, dels en grupp som stödjer Byggnads linje och så de som har tröttnat och vill godta Skanskas bud.
– Det är lite psykologi i det här. Jag tycker att det är jättebra att killarna får pengar men inte på det här sättet, säger han.
Patrik Ihrstedt som är distriktschef på Skanska vill inte kommentera utbetalningen med anledning av pågående förhandlingar men insisterar på att det inte är frågan om en löneutbetalning.
– Gratifikation är precis vad det låter som, en gratifikation.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nya lönebråk

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig