info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nya lagar och regler 2017

Skydd för visselblåsare, ökad rätt till komvux och tuffare tag mot utstationerade företag som smiter från avgifterna. Här är nya lagar och regler som kan påverka byggbranschen och yrkeslivet under 2017.

Skydd för visselblåsare
Arbetstagare ska kunna slå larm om allvarliga missförhållanden på jobbet utan att riskera repressalier från arbetsgivaren. Om arbetstagaren ändå straffas av arbetsgivaren har han eller hon rätt till skadestånd.
Det stärkta skyddet för visselblåsare gäller anställda inom både offentlig och privat sektor och omfattar dessutom arbetstagare som hyrts in från bemanningsföretag.
Om arbetstagaren offentliggjort uppgifter, exempelvis via sociala medier eller genom kontakt med press, krävs att uppgifterna är välgrundade för att skyddet ska gälla. Däremot gäller skyddet alltid om arbetstagaren kontaktar sitt fackförbund.

Åtgärder mot diskriminering
Arbetsgivare och utbildningsanordnare får ett utökat ansvar för att motverka diskriminering. Detta ska ske genom aktiva åtgärder som att undersöka risker för diskriminering, analysera orsaker, vidta åtgärder samt följa upp och utvärdera.

Utstationerade företag ska inte kunna smita
Om ett utstationerat företag inte följer reglerna i landet där det verkar kan landet ta ut sanktionsavgifter, men om företaget smiter från avgiften har det hittills varit svårt för värdlandet att driva in den. Nu införs EU-gemensamma regler för indrivning av dessa sanktionsavgifter.

Fler får läsa på komvux
Alla vuxna över 20 år får rätt att läsa in högskolebehörighet genom kommunal vuxenutbildning. Beslutet innebär att det inte längre krävs en examen från ett av gymnasiets yrkesprogram för att få läsa kommunal vuxenutbildning på gymnasienivå.
Den som läst in grundläggande högskolebehörighet får också rätt att läsa vidare för att uppnå särskild högskolebehörighet.

Högre krav på yrkesutbildning
Fler myndigheter än högskolor och universitet ska få anordna utbildning inom yrkeshögskolan. Samtidigt införs krav på att den som anordnar utbildning inom yrkeshögskolan måste ha egen kunskap om yrkesområdet.

Gränsen för reseavdraget höjs
Gränsen för när utgifter för resor till och från arbetet får dras av i deklarationen höjs från 10 000 till 11 000 kronor.

A-kassan blir billigare
Byggnads a-kassa sänker medlemsavgiften med elva kronor från årsskiftet. Nya avgift blir 110 kronor per månad för den som är medlem i Byggnads eller 119 kronor per månad för den som enbart är medlem i a-kassan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nya lagar och regler 2017

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig