info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nya förhandlingar på byggavtalet

I dag på eftermiddagen återupptar parterna i byggbranschen förhandlingen om ett nytt byggavtal. På torsdag löper avtalet ut.

Efter några dagars påskledighet träffas Byggnads och Sveriges Byggindustrier (BI) igen för att fortsätta diskutera sig fram till ett nytt byggavtal. Och det börjar bli bråttom då avtalet löper ut om två dagar. Dessutom har de ännu inte lyckats lösa en enda fråga.
– Alla frågor är fortfarande på bordet, men målsättningen är att bli klara till den sista mars, säger Torbjörn Hagelin som är avtalssekreterare på Byggnads.
Även arbetsgivarna anser att allt fortfarande är i spel.
– Båda sidor har signalerat framkomliga vägar i vissa avseenden. Sedan finns det frågeställningar där vi inte kommit lika långt, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.
Båda parter anser ändå att samtalen flyter på och arbetsgivarna har lämnat över en del förslag till Byggnads.
– Vi har inte fått några svar på våra förslag än. Vi får se vad som händer idag, säger Mats Åkerlind.

Två dagar kvar

På torsdag, den 31 mars, löper byggavtalet ut. Om förhandlingarna hinner bli klara till dess är högst osäkert.
– Vi tar en dag i taget och vi får se vad som händer framöver. Men om vi lyckas lösa en fråga så kan det innebära att flera andra faller på plats, säger Torbjörn Hagelin.
Arbetsgivarna tror att det är möjligt att få till ett byggavtal till på torsdag. Men för att nå dit krävs det att parterna inom industrin är klara.
– Givet att det finns ett märke, en industrinorm, så blir vi klara. Finns inte det så blir det svårt, säger Mats Åkerlind.
Så ni kommer inte att avsluta byggförhandlingarna innan det finns ett industriavtal på plats?
– Nej det kommer vi inte.
Byggavtalet är uppsagt för omförhandling sedan tidigare. Det innebär att det nu är möjligt att varsla om konfliktåtgärder. Om någon av parterna väljer att lägga ett varsel dagen efter att avtalet går ut – alltså den 1 april – så kan en konflikt bryta ut tidigast den 12 april.
– Jag kan inte gå in på hur vi tänker kring ett varsel. Just nu sitter vi i samtal och då är det inte aktuellt, säger Torbjörn Hagelin.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nya förhandlingar på byggavtalet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig