info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nya avtalskrav från Byggnads

Byggnads överlämnade idag kompletterande yrkanden till arbetsgivarna, inför de kommande avtalsförhandlingarna. Bland annat vill man få bort prestationslönenämnden.

Prestationslönenämnden tillsattes med syftet att få hjälp med tvister i de fall fack och arbetsgivare kört fast i förhandlingarna. Byggnads anser att arbetsgivarna använder nämnden för att ”förlänga förhandlingarna” och som ”ett extra förhandlingssteg” i stället för en hjälp till lösning av en konflikt. Därför vill Byggnads att nämnden upphör.

Ordning och reda

Byggfacket vill också införa nya regler i avtalet som gör det lättare att kontrollera att kollektivavtal, lagar och regler efterföljs av företag i branschen.

Byggservice

Man vill också att begreppet ”byggservice” utmönstras ur avtalet. Byggnads anser att arbetsgivarna sätter etiketten byggservice även på större byggjobb, för att undvika vissa förhandlingar med Byggnads.

Resultatlöner

Byggnads vill även se förändringar i avtalen när det gäller resultatlönerna. Argumentet är att man vill ha lönesystem som ”skapar ordning och reda och god arbetsmiljö”. Man vill att lönesystemen är ”transparanta” och ”möjliga att påverka” för byggnadsarbetarna.

Skyddsombudets roll

Därutöver vill man förtydliga vissa delar av byggavtalet som handlar om rätten till biträde för alla Byggnads medlemmar, arbetsgivarens rätt till avstängning, samt skyddsombudets roll. Byggnads vill ha in nya skrivningar i avtalet, som en konsekvens av en dom i arbetsdomstolen, gällande rätten för ett skyddsombud att agera. (Värmdö Bygg, AD 2012 nr 90)

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nya avtalskrav från Byggnads

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig