info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nya a-kasseregler

Deltidsanställda på bemanningsföretag får rätt att stämpla upp till heltid. Det blir effekten när Byggnads a-kassa ändrar reglerna. Men LO är oroliga att det kommer gynna arbetsgivarna.

Det började med en tvist i Förvaltningsrätten och slutade med ett utfall i Kammarrätten som förändrade a-kassornas praxis. Fram tills för två veckor sedan när domen föll, kunde bemanningsanställda nekas att stämpla upp till heltid. Men efter att Arbetslöshetskassornas Samorganisation gått ut med en rekommendation ändrar nu Byggnads a-kassa sina regler.
– Det är positivt för de sökande. I din arbetslöshet måste det vara bättre att du jobbar litegrann än inget alls. Tidigare var det folk som inte vågade söka jobb på bemanningsföretag för att de inte fick stämpla upp, säger Lena kjellgren, försäkringschef på Byggnads a-kassa.

LO kritiska

Men alla är inte lika positiva. Från LO-håll knorras det betänkligt om regeländringen:
– Nu riskerar domen att gynna de bemanningsföretag som struntar i kollektivavtal. De får på det här sättet en slags statlig lönegaranti och gynnas alltså i konkurrensen av att kunna deltidsanställa, säger Oscar Ernerot, ombudsman på LO med ansvar för arbetsmarknadsfrågor, till tidningen Hotellrevyn.
Det han syftar på är LO:s bemanningsavtal som säger att grundregeln för bemanningsantällda är att de ska vara anställda på heltid av bemanningsföretaget. Men Lena Kjellgren tycker att ändringen behövs, alla ska behandlas lika.
– A-kassorna kan inte ta hänsyn till företagen. Vi tittar bara på hur den enskilda personen riskerar att drabbas, säger hon.
Den så kallade deltidsstämplingsregeln kommer dock att fortsätta gälla, även med den nya regeländringen. Den innebär att man inte kan stämpla på deltid i mer än 75 dagar.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nya a-kasseregler

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig