info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny satsning för att få medlemmar

Byggnads gör nu en ny, offensiv satsning för att värva de som endast är medlemmar i Byggnads a-kassa. Cirka 25 000 medlemmar kommer nu att bli personligen uppringda för att värvas till förbundet.

Byggnads har i dagsläget 102 014 medlemmar, men medlemsantalet sjunker ständigt. Byggnads förbundsstyrelse har beslutat att göra en ny, offensiv satsning för att värva fler medlemmar till förbundet. Cirka 25 000 är medlemmar endast i Byggnads a-kassa och inte i förbundet. Byggnads ska nu ta personlig kontakt med dem och målet är att alla ska ringas upp.
– Vi ska erbjuda dem ett medlemskap och berätta vad det finns för fördelar att vara med i Byggnads och vad vi gör som fackförening, säger Patrik Östberg, förbundssekreterare på Byggnads.

Sjunkande medlemsutveckling

Fackförbundet Byggnads har anlitat ett externt företag, Folksam, som tillsammans med medlemscentret Byggnads Nu, ska ringa upp alla a-kassemedlemmarna. Orsaken till satsningen är medlemstappet och att det går upp och ner. Under september månad tappade Byggnads 217 medlemmar. I juni månad var siffran på plus, 132.
– Under vissa delar av året ligger vi på plus, andra delar går vi minus. Nu har vi landat allt för många år i rad på minussiffra vid årsskiftet. Byggnads är missnöjd med utvecklingen. Det behövs krafttag för att vända den, säger Patrik Östberg, förbundssekreterare på Byggnads.

Måste lyfta på alla stenar

Byggnads har hämtat inspiration från andra fackförbund som IF Metall, Transport och Kommunal som gjort liknande satsningar. Enligt Patrik Östberg har IF Metall har fått 647 nya medlemmar hittills i år genom personliga telefonsamtal till dem som bara har a-kassa. Telefonsatsningen är en av många åtgärder som Byggnads gör för att värva medlemmar. Andra åtgärder är välkomstpaket för nya medlemmar, ökar insatser på byggymnasierna och insatserna för att få fler kvinnliga medlemmar.
– Vi måste lyfta på alla stenar för att stärka organisationsgraden och bli starkare på arbetsplatsen, säger Patrik Östberg.
Hittills i år, till och med september, har Byggnads tappat 379 medlemmar. Tappet är lägre jämfört med 2013 då minskningen till och med september var 809 personer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny satsning för att få medlemmar