info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny regel: Bara franska får talas på byggen i Paris

Språkslarv inom byggbranschen kan leda till olyckor. I Paris har man tagit till radikala metoder och tillåter nu endast franska på byggena.

En ny klausul om stränga språkregler på bygget har antagits i regionen Ile de France, där bland annat Paris ligger. Från och med nu är det endast tillåtet att kommunicera på franska på byggena i huvudstadsområdet. De republikanska politikerna motiverar bland annat beslutet med att de vill öka tryggheten för dem som jobbar.

– Det är en nödvändig förutsättning för arbetarnas säkerhet på byggena, säger Valérie Pécresse, ordförande i Ile-de-Frances landstingsråd till radiostationen RMC.

Ska ge färre utländska företag

Men klausulen är också till för att strypa tillströmningen av utländsk arbetskraft och främja de små och medelstora franska företagen.

– Den här klausulen är nödvändig och riktar sig mot de utländska företagen som kommer med sina bygglag, där ingen pratar franska. De företagen måste hålla högre nivå, säger Jérome Chartier, vice ordförande i landstingsrådet.

Livlig debatt om språktvång

Den politiska debatten har varit livlig om språktvånget och oppositionen är upprörd. Så här skriver vänsterfronten i ett uttalande, enligt RFI:

”Klausulen är orimlig och diskriminerande och vill exkludera företagen med utländska anställda. Det är ett försök att ge företräde för det nationella”.

Sedan tidigare finns klausulen om språktvånget redan i regionerna Normandie, Haut-de-France och Auvergne-Rhone-Alpes.

Byggnadsarbetaren berättade i förra numret om hur man på olika byggen i Sverige försöker överbrygga språkbarriären. På bostadsbygget vid Arenaparken i Lund är det gemensamma arbetsspråket engelska.

– När jag lyfter måste de som kopplar och tar emot lasten kunna engelska. Vi kan behöva ha kontakt via komradio, till exempel när man ska föra en vägg på plats och finjustera. Då måste vi tala samma språk, berättar kranföraren Robert Bucholc.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny regel: Bara franska får talas på byggen i Paris

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig