info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Bluebeam2 V8-9

Ny lag - utökat löneansvar för entreprenörer

Den nya lagen innebär att en byggnadsarbetare alltid kommer att få ut sin lön. Om den egna arbetsgivaren inte sätter in lönen måste någon annan entreprenör ta ansvar och betala.

Från den 1 januari 2019 måste entreprenörer högre upp i kedjan ta ansvar om någon byggnadsarbetare blir utan lön. Foto: Cenneth Niklasson

Långa entreprenadkedjor är i dag vardag på landets byggarbetsplatser. Det stora antalet entreprenörer på samma byggprojekt leder ibland till att en del frågor ramlar mellan stolarna. Ingen vill riktigt ta något ansvar. Det gäller till exempel när det blir problem med arbetsmiljön och löner.

Den nya lagen som riksdagen fattade beslut om igår reglerar vad som ska hända om en byggnadsarbetare anställd på en underentreprenör inte får ut sin lön. Om den situationen uppstår efter den 1 januari 2019 måste de andra entreprenörerna på arbetsplatsen ta ansvar genom att betala ut lönen.

Läs också Byggnads positivt till lagförslag om huvudentreprenörsansvar

I första hand är det den entreprenör som tagit in byggnadsarbetarens arbetsgivare som ska betala. Om det bolaget inte kan betala ut lönen måste entreprenören högst upp i kedjan, huvudentreprenören, se till att lönen betalas ut. Lagen ska även gälla när arbetstagaren har varit utstationerad till annan plats.

Byggnads har under flera år tagit strid för att entreprenörer högre upp i kedjan ska ta ett större ansvar. Något som facket tror leder till bättre ordning och reda på arbetsplatserna.
– Utan oss som blåslampa hade lagstiftningen aldrig sett dagens ljus. Nu måste hela branschen ta ansvar för att rensa upp i underentreprenörsträsket, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm i en kommentar.

arrow_forward Senaste nytt