info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny sjukförsäkring till medlemmar - 1500 kronor per månad i 1,5 år

Byggnads har infört en sjuk- och efterlevandeförsäkring som börjar gälla den 1 januari 2015. Försäkringen ger ekonomisk ersättning vid sjukdom samt en engångsumma till efterlevande vid dödsfall.

Delar av medlemskåren har länge efterfrågat en gemensam sjuk-, och efterlevandeförsäkring. Därför beslutade kongressen i somras att införa en sådan till medlemmarna.
I mitten av oktober skickade Byggnads ut ett brev om detta, till alla sina yrkesaktiva medlemmar under 65 år.
I brevet finns en talong där man kan tacka nej, och ett förfrankerat kuvert som man kan använda för att kunna ge besked till Byggnads. Den som inte vill ha försäkringen, men missar att skicka in svarstalongen, kommer i mitten av december att få en räkning från Folksam. Denna räkning kan den som vill avstå, kasta i papperskorgen.

Många har hört av sig

– Många medlemmar har hört av sig och undrat. Det kommer inte att hända något om man struntar i att betala. Försäkringen annuleras bara om man slänger räkningarna. Det kommer även en påminnelse, en till räkning från Folksam, som man också kan strunta i, säger Lars Hildingsson, andre förbundsordförande i Byggnads.
Tillvägagångssättet att ansluta alla medlemmar på en gång i ett första steg, har stötts och blötts av de ansvariga inom förbundet.

Slipper hälsodeklaration

– Vi valde till slut den här lösningen, eftersom medlemmarna slipper skicka in en hälsodeklaration med den här metoden. En hälsodeklaration skulle kunna göra att de medlemmar som behöver försäkringen mest, kanske inte skulle omfattas av den.
Sjuk- och efterlevandeförsäkringen kostar 66 kronor i månaden och fakturan kommer separat varje månad, den är alltså inte inbakad i medlemsavgiften.
– Den som vill, kan välja autogiroinbetalningar, säger Lars Hildingsson.
Övriga fackförbund inom LO har redan försäkringen, som innehåller följande:

Ersättning vid vissa diagnoser
Den som drabbas av olika sjukdomar får en engångersättning på 50 000 per diagnos. En lång rad diagnoser ingår, till exempel cancer, diabetes och stroke. Man kan få ersättning för upp till tre diagnoser, totalt 150 000.

Ersättning vid dödsfall
Efterlevande får ett engångbelopp på 150 000.

Arbetsoförmåga
Månadsersättning, max 1 500 kronor / mån, efter en karens på cirka 3 månader. Man kan få denna ersättning i upp till 18 månader.
Dessutom tillkommer en engångsersättning vid arbetsoförmåga på 1500 kronor, (efter viss karens).
Mer information om de olika ersättningarna finns på Folksams hemsida, skriv in ”Byggnads” i sökfältet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny sjukförsäkring till medlemmar - 1500 kronor per månad i 1,5 år

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig