info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nu varslar arbetsgivarna

Maskinentreprenörerna varslar nu om lockout som svar på Byggnads strejkvarsel. Varslet träder i kraft om en vecka och är en spegling av Byggnads varsel.

Byggnads har varslat om strejk på 38 företag från och med tisdag nästa vecka. En vecka senare utvidgas varslet till att gälla samtliga företag som jobbar inom avtalsområdet och är anslutna till arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna.

Arbetsgivarna varslar också

– Enskilda företag är förtvivlade förstås, säger Maskinentreprenörernas vd Hampe Mobärg om varslet.
Hans organisation har nu svarat med en spegellockout, en åtgärd som innebär att arbetsgivarna kan stänga ute sina anställda från arbetsplatserna. Enligt Hampe Mobärg kan det bidra till att sänka omkostnaderna vid en strejk då man får bättre möjlighet att stänga ner en verksamhet som är ekonomiskt drabbad av strejken. Varslet träder i kraft på torsdag i nästa vecka.

Medling pågår

Tvisten som lett fram till varslen gäller framför allt lönenivån för maskinförare som jobbar på större ackordsbyggen. Byggnads vill ha en konstruktion hämtad från byggavtalet, som innebär att maskinförarna ska tjäna minst den utbetalningsnivå som ackordslaget på bygget har. Maskinentreprenörerna menar att det är orimligt att lönerna i deras medlemsföretag på det viset ska styras av ackordet i ett annat företag. Samtal med hjälp av medlare pågår.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nu varslar arbetsgivarna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig