info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nu strejkar 1 200

Strejken bröt ut i morse klockan 06:00. En timme senare var det fullt i konfliktrummet i Byggnads lokaler i Solna. - Våra arbetsförhållande är viktiga och därför var det nödvändigt att säga nej till budet, säger kylmontören Ragnar Långström.

Ragnar Långström är en av ett trettiotal arbetare som är på plats. Totalt omfattas cirka 100 arbetare som tillhör region Stockholm/Gotland. De väntas komma till konfliktrummet under morgonen för att fylla i konfliktkortet. Ersättningen för dag 1-5 är 860 kronor och för dag 6 och uppåt 950 kronor. När kortet är ifyllt väntar arbete som strejkvakt.
– VVS- och plåtbranschen är lite speciella då många arbetar ensamma och har många olika arbetsplatser. Men det finns en del som jobbar på större byggen och de ska åka dit och göra en vaktlista. Om sedan någon bryter mot strejken så ska det rapporteras in till oss direkt, säger Fredrik Sirberg, konfliktansvarig på regionen.
För Ragnar Långströms del är strejken den första i ett arbetsliv som började 1973. Han har däremot varit lockoutad vid ett tillfälle och en gång varit uttagen i en övertidsblockad.
– Jag tycker att det är rätt att strejka och det är möjligt att vi borde göra det oftare för att få igenom våra krav. Nu tycker jag att det handlar mycket om att göra vårt yrke mer attraktivt hos de unga. De måste in i branschen med tanke på den höga medelåldern.

Byggnads sa nej till medlarbud

Det var Byggnads som igår kväll nobbade budet från medlarna. Enligt Torbjörn Johansson, fackets avtalssekreterare, var det till slut den förkortade arbetstiden som blev den stora stridsfrågan. Byggnads hade begärt sju timmar men budet från medlarna innehöll noll timmar.
– Varken arbetsgivarna eller medlarna verkar ha någon förståelse för våra medlemmars hårda arbete, säger Torbjörn Johansson.
En annan fråga som facket drivit i förhandlingarna är lärlinglönerna. Byggnads anser att företagen konsekvent låter lärlingarna gå på så låg lön som möjligt. Men i medlarnas bud fanns ingenting om lärlingslönerna.
– I övrigt var vi beredda att acceptera avtalet. Löneökningen låg på 2,6 procent under ett år och det är samma som övriga fått, säger Torbjörn Johansson.

Arbetsgivarna sa ja

På arbetsgivarsidan var man beredda att säga ja till medlarbudet.
– Vi hann inte säga ja eftersom Byggnads sa nej, men vi hade accepterat budet även om det hade sina brister, säger Robert Jakobsson, förhandlingschef på VVS Företagen.
Totalt är det 1 200 arbetare på 14 företag som är uttagna i strejk. Och som det ser ut nu kommer den pågå minst veckan ut.
– Vi har den här strejken för att Byggnads som vanligt sa nej och det finns inga inplanerade förhandlingsdagar, säger Henrik Boman, förhandlingschef på Plåtslageriernas Riksförbund.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nu strejkar 1 200

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig