info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nu ska han kriga för din bygglön: ”Inte tid att fira”

Emil Persson är ny avtalssekreterare på Byggnads. Han påbörjar jobbet omgående och efterträder därmed Torbjörn Hagelin som går i pension senare i vår.

Emil Persson har i dag blivit vald till Byggnads nya avtalssekreterare. Foto: Pressbild Byggnads

Under tisdagen höll Byggnads ett extrainsatt digitalt förbundsfullmäktige för att rösta fram en ny avtalssekreterare. Och det blev alltså Emil Persson, som idag arbetar som avtalsansvarig på Byggnads region Mälardalen, som tog hem det hela. Den andra kandidaten var Roger Johansson, enhetschef på Byggnads förbundskontor.

Grattis Emil Persson! Hur känns det?

– Jag är jäkligt rörd. Jag är lite omtumlad, det måste jag säga. Men det känns jättebra.

Du blir nu högst ansvarig på förbundet när det gäller byggnadsarbetarnas villkor. Vad har du för egna erfarenheter av livet på bygget?

– Har jobbat som träarbetare i nio år på byggen kring Stockholm och Uppsala. Jag slutade för 19 år sedan och började arbeta fackligt. Sedan jobbar båda mina grabbar som träarbetarlärlingar.

Emil Persson började arbeta på Byggnads 2005 på dåvarande avdelning Uppland. I början knegade han mycket med löne- och tvistefrågor. Sedan 2011 har han varit avtalsansvarig i region Mälardalen. Men nu tar han alltså ytterligare ett kliv i karriären och blir hela förbundets avtalssekreterare.

Hur ska du arbeta för att leverera högre löner och bättre villkor för byggnadsarbetarna?

– Det ska vi göra genom att strategisk använda våra kollektivavtal.

Att förhandla är en viktig del i jobbet som avtalssekreterare, inte minst när det är dags för avtalsrörelse. Vad har du för styrkor och svagheter som förhandlare?

– Min styrka är att kunna se helheten och förstå vad saker och ting leder till. Det är det jag alltid levt på. Svagheter vill jag inte berätta om.

Vilka frågor tror du blir viktigast att driva framöver?

– I grunden är det medlemmarna som bestämmer åt vilket håll förbundet ska gå. Sedan har vi haft en kongress som stakat ut en väg där man varit tydlig med att vi ska plocka ut mer av värdet som medlemmarna skapar på arbetsplatserna. Vi ska även jobba för att försvara den svenska modellen i alla lägen.

Jag tror inte vi har tid och fira

Avslutningsvis – under avtalsförhandlingarna är det inte ovanligt med nattmanglingar där parterna försöker nöta ut varandra. Hur mycket sittfläsk har du på skala 1 till 10?

– 10.

Hur ska du fira?

– Med att börja jobba. Är kallad till en massa möten nu direkt. Jag tror inte vi har tid och fira, det finns i alla fall ingen middag inbokad.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nu ska han kriga för din bygglön: ”Inte tid att fira”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig