info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nu sätts Sickan på prov – "kassaskåpssäker" bod

Ett par miljarder kronor. Så mycket kostar verktygsstölderna varje år. Men nu finns det kanske ett motmedel – en verktygsbod med dubbla skal och fem lås.

Foto: SF/Right & Bright

Att verktyg försvinner från bygget är vanligt. För det mesta handlar det om inbrott i verktygsboden, inte sällan över helgen. För att minska på stölderna har det blivit allt vanligare med larm och kameraövervakning, men hittills har de åtgärderna inte skrämt tjuvarna.

Michael Andersson, Right & Bright.

Orsaken är att det går fort för bovarna att ta sig in i boden och sedan försvinna från platsen. Ofta handlar det om några minuter. Det spelar ingen roll att larmet går, polis och väktare hinner inte fram i tid.

– Jag har pratat med folk på byggen där polisen varit på plats sex minuter efter att larmet gått, men trots det har det tjuvarna hunnit ta verktyg och försvunnit från platsen. Ofta har de med sig en batteridriven vinkelslip och då är de inne i verktygsboden på nolltid. De får snabbt bort hänglås och bom eller så gör de ett hål i plåten på baksidan av boden, säger Michael Andersson på företaget Right & Bright.

Efter en förfrågan från ett försäkringsbolag tog han tillsammans med ett gäng på Töreboda Svets fram en verktygsbod som hade fått självaste ”Sickan” att lägga pannan i djupa veck.

– Länsförsäkringar undrade om vi kunde tillverka en stöldsäker container och det har vi lyckats med.

Priset är naturligtvis högre. Ungefär tre gånger mer än för en vanlig verktygsbod. Men å andra sidan är den här typen av verktygsbodar en riktig utmaning för tjuvarna.

– Det är svårt att ta sig in. De har bland annat fem lås och dubbla skalskydd, säger

Läs också Klippte upp staket – stal verktyg för halv miljon (!)

Michael Andersson berättar att den inbrottsstandard som containrarna testats för är samma som används för kassaskåp.

Det finns alltså fem lås på bodarna. Ett av dem går att byta ut mot ett elektriskt lås som sedan går att koppla till ID06-kortet.

– Syftet där är att kunna ha boden låst även under dagtid, men att det går snabbt att komma in med hjälp av kortet. Då slipper byggnadsarbetarna krångla med nycklar under dagtid.

Hur lång tid tar det att ta sig in i era bodar?

Läs också Michael fick nog av bygginbrotten – gjorde ovanlig åtgärd

– Det är svårt att säga. Vi har några bodar ute på ett NCC-bygge i Uppland. Där gick larmet och polisen kom dit efter 30 minuter. Då hade tjuvarna försökt kapa gångjärnen och bryta i bakkanten av den första dörren.

Tjuvarna hade en plan, men misslyckades.

– De kom inte in. När en polishelikopter kom ut till platsen flydde dom.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nu sätts Sickan på prov – "kassaskåpssäker" bod

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig