info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Nej till utökning för regionala skyddsombud – driver avtalsvägen

Riksdagen säger idag nej till att låta regionala skyddsombud besöka fler arbetsplatser med olycksrisker. Ett djupt besviket Byggnads ska driva frågan i de kommande avtalsförhandlingarna.

Idag, onsdag, röstar en högermajoritet i riksdagen ner förslaget om att låta regionala skyddsombud få tillträde till arbetsplatser där det finns kollektivavtal men facket inte har medlemmar. Men nu flaggar Byggnads för att driva frågan i avtalsrörelsen.

– Det här förslaget hade gjort skillnad på riktigt för Sveriges byggnadsarbetare. Det är sorgligt att se hur högerpartierna sätter ideologi före människoliv. När politiken misslyckas tar vi saken i egna händer och tar med oss den här frågan till kommande avtalsförhandlingar, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Läs också Striden om skyddsombuden: "Vi kan nå över 1 000 företag till"

Förra året dog 14 personer i byggolyckor och olyckorna på arbetsmarknaden har ökat.

Åtskilliga olyckor sker på byggen där det saknas skyddsombud. Och på många byggen har Byggnads kollektivavtal men inga medlemmar. Hade förslaget gått igenom hade man nått ut dit. Byggfacket har tidigare bedömt att det finns cirka 1 000 utländska och svenska byggföretag där man har kollektivavtal men inte medlemmar. 65 procent är utländska företag och bland dem finns de utstationerade arbetarna som ofta har de värsta villkoren.

– Idag kan våra regionala skyddsombud stå utanför staketet och med blotta ögat se att byggnadsställningarna är livsfarliga men man får inte gå in och göra kontroller, säger Johan Lindholm.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.


Du läser: Nej till utökning för regionala skyddsombud – driver avtalsvägen