info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Bluebeam 980×240 v43-45

Regionala skyddsombudets nya fokus: "Måste påminna om detta"

Regionala skyddsombudet Conny Jervhäll jobbar vidare med arbetsmiljö och skyddsfrågor – Köket i villan har blivit hans nya bas under coronakrisen.

Conny Jervhäll är regionalt skyddsombud i Byggnads Väst och ansvarar för att stötta skyddsombuden på de stora arbetsplatserna i Göteborg, bland annat Västlänken. Han gör flera skyddsronder i veckan, men på hans arbetsplatsbesök tas numera en ny punkt upp: Smittskyddet.

Vad brukar du kontrollera?

– Om det finns bra tvättmöjligeheter, tvål och handsprit. Hur de löser trängseln i bodarna. Att anslag om corona ska sättas upp. Jag tar upp att alla lagbasar, vid lagbasmöten måste påminna sina respektive arbetare att inte komma till jobbet med förkylningssymtom.

Hur står det till med efterlevnaden av reglerna?

– En del i personalen struntar i att tvätta händerna. Om någon går runt och nyser behöver lagbasen ha rutiner för hur man ska kontakta personens arbetsgivare så att den får åka hem. Jag uppmanar skyddsombuden att ha en stående punkt på BasU-mötena om smittskyddet. Det är lätt att glömma av det annars.

Han ni lagt något skyddsombudsstopp på grund av att folk sitter för nära varann i bodarna?

– Nej, inte i vår region. Om det gjorts i andra regioner vet jag inte. Jag ser att på de flesta företag förskjuter man rasterna. Arbetstagarna hos olika underentreprenörer tar rast i skift för att lösa detta. Det verkar funka på de arbetsplatser jag besökt.

Byggnads kontor är stängt. Hur får medlemmarna hjälp och service?

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och jobbar hemifrån. Medlemmarna kan ringa till Byggnads som vanligt och blir kopplad i växeln beroende på vilka frågor medlemmarna har. Vi pratar igenom frågorna i telefon och i vissa fall bestämmer vi träff där det passar.

Finns det någon verksamhet som Byggnads stängt ner?

– Vi har inga utbildningar i vår region eftersom det då samlas många människor på ett ställe. Dropin på Byggnads kontor har vi stängt ner. Men vi har bokade möten på kontoret ibland. Vi försöker begränsa fysiska möten och det mesta kan man ju ta på telefon, så jag tycker det funkar bra. Rehabiliterings-ärenden är lite annorlunda dock. Då brukar vi träffas.

Annons
Infobric 250×600 v43-45

Du läser: Regionala skyddsombudets nya fokus: "Måste påminna om detta"