info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

NCC:s böter för kartell: 200 miljoner kronor

Marknadsdomstolen dömde i går NCC och Peab att betala konkurrensskadeavgift för att de deltagit i olagligt prissamarbete inom asfaltbranschen. NCC tvingas betala hela 200 miljoner kronor och Peab totalt cirka 75 miljoner kronor.

Kartellen har främst gällt beläggningsarbeten, men också berört produktion och försäljning av asfaltmassa samt en del anläggningsverksamhet, mellan åren 1998-2001.
Samarbetet har gått till så att de företag som inte skulle vinna en upphandling, har lämnat anbud som legat över (dyrare anbud) än den utsedda vinnarens priser. I andra fall har företag ”gått undan”, dvs. avstått från att lämna anbud och i gengäld fått en särskild ersättning från konkurrenterna.

Marknadsdomstolens dom innebär att konkurrensskadeavgiften skärps för NCC AB, från 150 miljoner kr som tingsrätten dömt ut, till 200 milj. kr. Skälet är den centrala och ledande roll som NCC haft i kartellen under flera år.
I Stockholms tingsrätt fälldes nio företag för kartellbildning 2007. Sex av dem överklagade och fem av dem fälldes nu igen.
Svenska Väg AB var ett av de bolag som överklagade. Företaget frias nu i Marknadsdomstolen eftersom det inte kunde visas att bolaget deltagit i kartellen.

Totalt dömdes fem bolag att betala konkurrensskadeavgift:
NCC AB 200 miljoner kronor
Peab Asfalt AB 33,4 miljoner kronor
Peab Asfalt Syd AB 1,5 miljoner kronor
Peab Sverige AB 40 miljoner kronor
Sandahls Grus & Asfalt AB 2,5 miljoner kronor

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: NCC:s böter för kartell: 200 miljoner kronor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig