info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

NCC: Vi väljer att bryta mot avtalet

I den segdragna lönetvisten på NCC-byggen i Västsverige går företaget i dag ut med att man ska bryta mot kollektivavtalet. NCC tänker betala en lön som inte är satt efter avtalet.

Under en längre tid har NCC och Byggnads tvistat om lönesättningen på byggen i Västsverige. Konflikten bottnar i att man vill ha olika lönesystem, Byggnads vill ha ackord medan NCC velat hitta andra former.
Under våren har konflikten omfattat runt 20 byggarbetsplatser. En del av arbetarna har fått gå på stupstockslön, vilket inneburit en nivå på mellan 165 och 169 kronor i timmen.
Nu går alltså NCC ut med att man kommer att betala ut en lön som inte är satt enligt kollektivavtalet, en lön som uppges ge de anställda mer betalt. Den ska motsvara en månadsförtjänst på 34 500 kronor och betalas ut på måndag till runt 150 anställda.
– Vi behöver ett system där ersättningar är förutsägbara – för medarbetarna, för kunderna och för företaget. Därför väljer vi att bryta mot kollektivavtalet för att skydda våra medarbetare, säger Per Kinell, avdelningschef på NCC, i ett pressmeddelande.
Han säger att man agerar för att medarbetarna påverkats negativt av situationen.
Byggnadsarbetaren kommer söka NCC och Byggnads för vidare kommentarer under eftermiddagen.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: NCC: Vi väljer att bryta mot avtalet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig