info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nätet ska ge skydd mot fall

Taksäkerhetskommittén (TSK) lanserar nu en uppdaterad hemsida för att höja säkerheten för de yrkesgrupper som har taket som sin arbetsplats.

Grunden till TSK:s satsning på hemsidan är att lyfta intresset för den nya branschstandard för takarbete som gäller från årsskiftet. Den nya standarden ställer bland annat minimikrav på anordningar och föreslår lösningar som gör det möjligt att vara säkrad under hela arbetspasset på taket.
– Redan när den som ska arbeta på taket sticker upp huvudet genom takluckan ska det vara möjligt att koppla fast sig. Sedan ska den linan inte behöva kopplas loss utan bara följa med vid förflyttningen, säger Hans Eriksson, ordföranden för TSK.
Nu uppmanar Hans Eriksson alla som är berörda att så snabbt som möjligt utbilda sig i den nya branschstandarden ”Sakkunniga i taksäkerhet” som bland annat bygger på nya föreskrifter från Arbetsmiljöverket. Personer som sedan tidigare gått kursen ”Sakkunniga i taksäkerhet” borde gå om utbildningen för att uppdatera sin kompetens och få kunskap om den nya branschstandarden. De som ska gå utbildningen är de som projekterar eller besiktar taksäkerhetsanordningar. Men även personer med arbetsledande funktioner som behöver göra riskbedömningar och skriva arbetsmiljöplaner för takarbeten.
– Det gäller även en del yrkesarbetare som har ledande funktion. Inte minst plåtslagare. Sedan är det bra om arkitekter har kunskap om detta.
Hans Eriksson är dock noga med att påpeka att i första hand ska säkerheten på tak lösas via ställningar eller till exempel en skylift. Det är om en sådan lösning inte är möjlig eller om det handlar om ett kortare jobb som det kan bli aktuellt att arbeta med enbart personligt skydd.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nätet ska ge skydd mot fall

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig