info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Murare får rätt till ersättning

Byggnads har vunnit ett mål i Arbetsdomstolen som innebär att fem murare får rätt till retroaktiv ersättning på sammanlagt nära 200 000 kronor och skadestånd.

De fem murarna var anställda hos Karlskoga Mur & Puts som Byggnads har hängavtal med. De arbetade där i olika perioder under 2008. Men murarna hamnade i tvist med sin arbetsgivare om lön och olika ersättningar.

Förhandlingsvägran

Byggnads försökte förhandla med arbetsgivaren. Men det blev aldrig några förhandlingar, varken på lokal eller central nivå, eftersom arbetsgivaren meddelade förhinder eller aldrig dök upp. Arbetsdomstolen anser att han därmed gjort sig skyldig till förhandlingsvägran i två fall och därför ska betala 30 000 kronor i skadestånd till fackförbundet.

Skadestånd

Till murarna ska arbetsgivaren betala ut sammanlagt nära 200 000 kronor i utebliven lön, semester- och reseersättningar. Beloppen för var och en varierar mellan 55 477 och 36 148 kronor. Dessutom ska varje murare få 10 000 kronor i ett allmänt skadestånd, då AD menar att arbetsgivaren har brutit mot semesterlagen genom att inte betala ut någon semesterersättning.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Murare får rätt till ersättning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig