info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Montör dog trots säkerhetssele

Två stegar var inte korrekt ihopfästa. Därför trillade löparen till säkerhetsselen ur och montören föll handlöst. Det antas vara orsaken till dödsolyckan vid byggandet av ett vindkraftverk i Jämtland.

Det var en 31-årig montör från Malmöregionen som omkom i olyckan i Hammerdal i Jämtland. Han ingick i vindkraftsbyggaren Enercons bygglag, men var anställd via ett bemanningsföretag.
Olyckan hände strax före klockan 01 den 26 maj. Montören ingick i ett av tre skift som bygger det aktuella vindkraftverket. Det sätts samman av fyra meter höga betongsegment.

Föll trots säkerhetssele

Vid olyckstillfället fanns två betongsegment, samt ett källarutrymme på plats. Olyckan hände då en transformator skulle lyftas in inuti verket. I samband med det klättrade montören upp för stegar som finns inuti betongfundamentet. Han bar säkerhetsutrustning, en sele med en runner, som löpte utmed stegens skenor. En orsak till olyckan antas vara att stegarna inte var korrekt sammanfogade, de satt inte samman i övergången. Det gjorde att löparen kunde falla ur och montören trillade ner.
– Orsaken till att de monterats så vet vi inte, säger Isak Lindqvist, regionchef i norra Sverige inom Enercon.

Fallhöjd nära tolv meter

Montören föll 11,5 meter och avled omedelbart. Efteråt avbröts allt arbete på alla Enercons arbetsplatser och all personal informerades. Krishantering har inletts. Olyckan utreds av företaget, polis och Arbetsmiljöverk.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Montör dog trots säkerhetssele

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig