info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Misstänkt skattefusk på Citytunneln

Försäkringskassan och skatteverket misstänker skattefusk på Citytunneln i Malmö. Bemanningsföretag uppger att byggnadsarbetarna bor i lågskatteländer som Irland och Storbritanninen, när de i själva verket bor i Polen.

På Citytunneln, som byggs i Malmö, har en av entreprenörerna tagit in bemanningsföretag från Irland och Storbritannien som i sin tur hyr in
polska byggnadsarbetare.
Nu finns misstankar att bemanningsföretagen på felaktiga grunder förmått de irländska och engelska myndigheterna att utfärda utsändningsintyg, E101-intyg, för personer som inte har bott eller arbetat i dessa länder.
Det misstänkta fusket upptäcktes bland annat vid kontroller, där det visade sig att  samma personer, som tidigare var utsända från Polen till Sverige, nu uppges bo i Irland och Storbritannien.
– Men i själva verket bor de i Polen, säger Kerstin Holst, pressansvarig på Försäkringskassans länskontor i Skåne.
Motivet till fusket skulle vara att undkomma de svenska och polska sociala avgifterna på 32 respektive 20 procent. Sänds byggnadsarbetarna ut från Irland och Storbritannien blir de sociala avgifterna betydlig lägre, 10 respektive 12 procent. Omfattningen av fusket är inte klarlagd. Ärendet utreds nu både av svenska, engelska och irländska myndigheter och en rapport väntas i slutet av augusti. Bakom rapporten står Försäkringskassans EU-kontrollprojekt i Skåne och skatteverket.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Misstänkt skattefusk på Citytunneln

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig