info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Misstänker grov lönedumpning

Byggnads har besökt en byggarbetsplats i Uddevalla tillsammans med en tolk efter ett tips om att arbetarna tjänar 60 kronor i timmen.

– Arbetarna verkar vara rädda och vågar inte berätta vad de har i lön, säger Daniel Häll, ombudsman på Byggnads, som besökte arbetsplatsen igår.
Det är Ruukki, ett finskt takföretag, som lägger tak på ett affärscentrum i Uddevalla. Peab är huvudentreprenör och Ruukki är underentreprenör.
Takläggarna, som kommer från Litauen, är anställda av Ruukki, och företaget har kollektivavtal med Byggnads. Enligt Peab är Ruukki ett seriöst företag som under byggtiden följt alla de arbetsmiljöregler som gäller.

Byggnads tolk besökte arbetsplatsen
Men efter ett anonymt tips, om att arbetarna, trots påskrivet avtal, får 60 kronor i timmen, besökte Byggnads ombudsmän arbetsplatsen tillsammans med en tolk igår.
– Tolken fick en fin kontakt till att börja med och takläggarna berättade öppet om sitt jobb men när tolken frågade om lönen, kändes det som om de blev rädda, säger Daniel Häll.

Håller kontakt
Byggnads tolk kommer att fortsätta hålla kontakt med arbetarna. Daniel Häll är dock tveksam till om man någonsin kommer att få svar på om det förekommer lönedumpning på arbetsplatsen eller ej.
– De har rätt till en viss lön. Men det är tyvärr svårt för oss att gå vidare. Vi vet fortfarande inte om tipset stämmer, säger Daniel Häll.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Misstänker grov lönedumpning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig