info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Misstanken: Beställde sprängmedel på jobbet – sålde till kriminella

Polisen misstänker att en 29-årig sprängare beställde sprängmedel till sin byggarbetsplats för att sedan sälja detta vidare till kriminella gäng i hela landet.

Foto: Mostphotos/Forcitexplosives

Polisen hittade 35 kilo dynamit samt sprängkapslar och vapen i krypgrunden under ett hus i Södertälje i maj förra året. Länstidningen rapporterar nu att polisen misstänker att sprängmedlet sålts av en sprängare som arbetade på ett bygge.

Sprängmedlet ska, enligt polisens utredning, används vid detonationer av två bilar i Södertälje, samt i de uppmärksammade sprängningarna av bostadshus i Norrköping och Linköping.

Sprängämnena i krypgrunden har nämligen kunnat spårats tillbaka till en byggarbetsplats i Bålsta. Serienummer på flera av dynamitstavarna hade skrapats bort, men inte på alla, vilket ledde polisen fram till bygget.

Länstidningen skriver att allt pekar mot en 29-årig man, som var tillfällig sprängare på arbetsplatsen. Han beställde 1 800 kilo Fordyn och 200 kapslar för en sprängning den 14 augusti 2019.

Nio månader efter beställningen hittade polisen 22 stycken 1,6 kilos-dynamitstavar av märket Fordyn i krypgrunden i Södertälje, dynamit som forslats dit av kriminella.

Hur 35 kilo dynamit samt flera sprängkapslar kunde hamna hos kriminella i Södertälje, kan 29-åringen inte svara på.

Flera polisdistrikt har haft att göra med mannen. I Göteborg, en månad efter att han beställt sprängmedel till sin arbetsplats, stoppades han i ett fordon med 58 sprängkapslar apterade på krutstubiner (förberedda för sprängning).

När polisen gjorde en husrannsakan i hans tidigare bostad i Göteborg, hittades ytterligare 33 stycken sprängkapslar apterade på krutstubin. Mannen bor idag i Norrköping.

29-åringen står åtalad för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Misstanken: Beställde sprängmedel på jobbet – sålde till kriminella

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig