info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Missförhållanden på brobygge

Byggnads Mellannorrland riktar kritik mot Sveriges Byggindustrier efter missförhållanden under bygget av bron över Sundsvallsfjärden. Facket vill också se förändringar i lagen om offentlig upphandling.

Byggnads Mellannorrland anser att det har varit många missförhållanden för dem som arbetat på bygget av bron över Sundsvallsfjärden. Byggnads Mellannorrland gjorde uttalandet under regionsfullmäktige i Sollefteå förra veckan.
– Den utländska arbetskraften har haft långa dagar och för låg lön. Underentreprenörerna har inte följt svenska kollektivavtal, säger Jim Sundelin, ordförande för Byggnads Mellannorrland.

Har följt de regler som finns

Byggnads anser att varken beställaren, Trafikverket eller Sveriges Byggindustrier har tagit sitt ansvar. Byggnads anser också att Sveriges Byggindustrier tycker att det är helt ok att deras medlemsföretag använder underentreprenörer utan svenska kollektivavtal.
Byggnads Mellannorrland vill också att Sveriges riksdag aktivt tar ställning för den svenska modellen och gör nödvändiga förändringar i lagen om offentlig upphandling.

Svenska kollektivavtal ska gälla

– Om staten ska upphandla ett brobygge så ska det vara svenska kollektivavtal som gäller, säger Jim Sundelin, ordförande för Byggnads Mellannorrland.
Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier svarar så här på Byggnads kritik:
– Företrädare på Sveriges Byggindustrier anser att man har följt de regler och den förhandlingsordning som finns. Om företagen har betalt mindre än avtalets lägsta lön, så undrar jag varför inte Byggnads har agerat tidigare. Jag tycker också att det är konstigt att Byggnads kräver lagändringar när vi har träffat kollektivavtal, säger Mats Åkerlind.

Individuella månadsuppgifter

Sveriges Byggindustrier tror att kollen blir bättre på underentreprenörerna när Huvudentreprenörsansvaret träder i kraft den 1 januari 2015 och Närvaroliggarlagen träder i kraft 2016.
– Alla entreprenörer och anställda ska finnas på närvaroliggare och att man ska skicka in individuella månadsuppgifter till skattemyndigheten, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Missförhållanden på brobygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig