info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Miljonstämning i AD efter brott mot byggavtalet

Det är Byggnads som stämt ett byggföretag i de södra delarna av landet i Arbetsdomstolen (AD).

Byggnads har stämt ett byggföretag i södra Sverige i Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet och MBL. Foto: Mostphoto

Stämningen gäller en medlem i Byggnads som arbetade på företaget under drygt tre månader kring årsskiftet 2019/20. Bolaget är via hängavtal bundet till gällande kollektivavtal.

Byggnadsarbetaren jobbade under anställningen med husbyggnation på Öland. Under den tiden tjänade han in lön, helglön, ersättning för obekväm arbetstid, övertidsarbete, arbetstidsförkortning, traktamente och semesterersättning. Men enligt Byggnads har företaget inte betalat ut den lön och de ersättningar han haft rätt till.

Läs också Nya avtalet: Uppsägning med två veckors varsel: ”Kom som en chock”

Förbundet menar att bolaget bland annat gjort sig skyldigt till brott mot semesterlagen då de inte betalat ut semesterersättningen senast en månad efter det att anställningen avslutades. Därför yrkar Byggnads på att bolaget ska betala ett allmänt skadestånd till byggnadsarbetaren på 275 000 kronor.

Förutom det allmänna skadeståndet kräver förbundet ersättning för utebliven lön och andra ersättningar. Totalt omkring 40 000 kronor.

Facket anser även att byggföretag har brutit reglerna kring MBL på flera punkter yrkar därför på att företaget ska betala ett skadestånd på 675 000 till förbundet för brott mot Byggavtalet och MBL.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Miljonstämning i AD efter brott mot byggavtalet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig