info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Miljonprojekt stoppade efter byggkonkurs

Sex stora byggprojekt runt om i Sverige har stoppats efter byggledningsföretaget Bellwaters konkurs i förra veckan. Företaget drar med sig flera underentreprenörer i konkursen.

Bellwaters affärsidé är att driva byggprojekt helt utan egen medverkan, endast med underentreprenörer. I måndags i förra veckan begärde plötsligt företaget sig i konkurs, vilket kom som en chock för underentreprenörerna.
– Vi hade precis påbörjat vårt jobb i Uppsala och hade bara varit där fem timmar när beskedet kom. Vår enda kostnad var att vi hyrt in lite maskiner, så vi hade tur, säger Janne Winerstedt, från Mick&Mi Bygg och VVS.

Sex byggprojekt har stoppats runt om i Sverige, bland annat en renovering av en gasklocka i Gävle, ett skolbygge i Uppsala, två stora kontorsprojekt i Stockholm. Övriga byggen finns i Sundsvall och Mölndal. Samtliga är i mångmiljonklassen.
Den 11 november begärde en av Bellwaters underentreprenörer, Status Bygg AB, sig i konkurs. Status Bygg hade cirka 33 byggnadsarbetare på skolbygget i Uppsala, varav 25 är medlemmar i Byggnads.

I slutet av augusti gick Norrentreprenad Gräv i Bromma AB i konkurs. De gjorde markarabetena i våras och hade problem med betalningen från Bellwater. Där gick Byggnads in och hjälpte 15 av byggnadsarbetarna på företaget, de fick ut sammanlagt 1670 000 från den statliga lönegarantin för att täcka de månadslöner de inte fick ut av sin arbetsgivare.
I våras gick en annan underentreprenör, Komponenthus, i konkurs. Det fick till följd att sju av Byggnads medlemmar ställdes utan lön. Deras lönekrav uppgick till totalt 260 000 kronor, pengar som nu har betalats ut av den statliga lönegarantin.

– Bellwater är som ett bowlingklot, det kommer att dra med sig fler käglor, säger Kaj Rennerskog, ombudsman i Uppsala.
Byggnads i Uppsala var mycket skeptiska till Bellwaters affärsmetoder redan från början. Företagets anbud på skolbygget var till exempel på 33 miljoner kronor, medan övriga anbud låg strax över 40 miljoner. I Gävle låg Bellwaters anbud på 6,9 miljoner, medan övriga låg på 8-10 miljoner.
– Det går inte att vara så billig. Någonstans måste pengarna tas. Man kan inte att pressa underentreprenörerna så mycket, marginalerna är för små, säger Olle Wikholm, Byggnads i Gävle.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Miljonprojekt stoppade efter byggkonkurs

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig