info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Bluebeam1 V8-9

Miljonkrav mot Byggnads avvisas

Företagaren kräver ersättning efter en blockad. Men enligt hovrätten kan Byggnads inte bli skadeståndskyldigt i det aktuella fallet. Företagaren siktar nu på Högsta domstolen.

Det var 2006 som Linköpingsföretagaren Henrik Gustavsson vägrade teckna kollektivavtal med Byggnads. Han var bland annat kritisk till de granskningsavgifter som då skulle betalas enligt avtalet.
Byggnads satte därför företaget i blockad sommaren 2006.

Skrev kollektivavtal

Året därpå dömde Europadomstolen ut just systemet med granskningsavgifter i ett annat mål. Avgifterna togs bort i det nya byggavtalet som skrevs på våren och därefter skrev Henrik Gustavsson på ett kollektivavtal för sitt företag HGS. Men kort därefter gick företaget i konkurs, en konkurs som företagaren och hans företrädare förklarar med de svårigheter som orsakats av ett års blockad.

Privat aktör inte skadeståndsskyldig

Företagaren har sedan hävdat att Byggnads ska ersätta inkomstförluster som blockanden ledde till, eftersom facket krävde att företaget skulle skriva under ett avtal som stred mot Europakonventionen. Kraven ligger på sammanlagt en dryg miljon. Men förra sommaren slog tingsrätten fast att en privat aktör, så som Byggnads, inte kan ha skadeståndsansvar vid kränkningar av rättigheter enligt Europakonventionen.
Enligt den domen föll alltså möjligheten att kräva Byggnads på pengarna. Nu, nästan ett år senare, har hovrätten kommit till samma slutsats.

Ska driva fallet vidare

Enligt ett pressmeddelande från stiftelsen Centrum för rättvisa, som driver Henrik Gustavssons fall, kommer man nu vända sig till Högsta Domstolen med frågan om skadestånd kan utkrävas.

Jenny Berggren
arrow_forward Senaste nytt