info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Medlem tar strid mot Byggnads

Byggnadsarbetaren Kurt Mortensen tar hjälp av advokat för att få rätt mot Byggnads. - Jag har fått fel råd och blivit mycket illa behandlad av fackförbundet, säger han.

Trelleborgsbon Kurt Mortensen blev arbetsskadad efter en olycka 1993. Han höll på att dubbla en väggform då han föll och skadade sig. Då hade han arbetat och betalat in medlemsavgift i 25 år och var lagbas.
Först var han sjukskriven, sedan försökte han, trots smärtor, att arbeta. Men till slut blev situationen ohållbar. Livet rasade ihop.
– Men när jag behövde hjälp blev facket min motståndare istället för en hjälp. Agerandet är rena hånet mot arbetsrätten, säger han.
Det är orsaken till att han tagit hjälp av en advokat som nu för diskussioner med Byggnads. Framförallt vill Kurt få upprättelse, en bekräftelse på att han haft rätt och att facket har gjort fel. Att stämma förbundet är ett av Kurts alternativ.
Det hela började vid ett anpassningsmöte med representanter för facket, företaget, försäkringskassa och arbetsförmedlingen.
– Vid mötet diskuterades olika lösningar. I samband med det uppmanades jag av min ombudsman att säga upp mig. Fast jag ville vara fortsatt anställd samtidigt som jag utbildade mig.
Kurt började utbilda sig. Men då drog Skanska plötsligt in hans lön under fyra månader. Han stod helt utan inkomst. Efter en ny förhandling, där Kurt också var med, sa de upp honom och han fick 100 000 kronor. I det ingick ersättning för indragna lönen och semesterersättning.
– För mig kom uppsägningen som en chock, men jag lastar inte Skanska för det. Det var min ombudsman som inte gjort sitt jobb. Jag ville ha uppsägningen ogiltigförklarad. Men inte heller då kunde jag få hjälp så att det lyckades, trots att jag även informerade Byggnads ordförande.
Kurt försökte få uppsägningen ogiltigförklarad. Han fick hjälp av en ombudsman på Byggnads i Malmö, en granne, att skriva att han ville ogiltigförklara uppsägningen. Han lämnade ett exemplar till företaget och ett till Byggnads avdelning. Uppsägningen blev dock aldrig ogiltigförklarad. Ombudsmannen som handlade ärendet säger att han aldrig har fått pappret eller kännedom om det som hänt. Hans kollega som hjälpte Kurt att skriva överklagan, har dock i en skriftlig redogörelse berättat att han informerat den ansvarige handläggaren.

Ord står mot ord. Enligt ombudsmannen Mats Westberg var Kurt med på en förhandlingslösning som innebar uppsägning och ersättning från Skanska, han själv förnekar bestämt att han gått med på att lämna anställningen. Inget protokoll finns från förhandlingen.
Detta blev starten till hårda ordväxlingar mellan Kurt och Byggnads representanter på olika nivåer. Enligt Kurt har Byggnads i Malmö i ett skede erbjudit honom en symbolisk summa som ersättning för det som hänt. Men han tackade nej.

Överallt har han känt sig motarbetad.
– Det har bara varit en massa lögner. Facket borde stridit för arbetsrätten. Borde ha sett till att jag fick behålla anställningen och senare hjälpt mig att få uppsägningen ogiltigförklarad. Genom att jag blev uppsagd har jag ju också förlorat avtalspension, säger han.
Ärendet har dragit ut på tiden i snart fyra år. Under tiden har Kurt kämpat med och fått arbetsskadan godkänd hos försäkringskassan.
Han är åter på bygget, efter att ha utbildat sig till nätverkstekniker. Han arbetsprövar hos Skanska som erbjöd honom jobb som arbetsledare.

Ombudsmannen Mats Westberg som biträdde Kurt Mortensen tycker inte att han har gjort något fel. Han säger att han inte uppmanat Kurt att säga upp sig vid det första mötet, men väl att acceptera en uppsägning, för att åstadkomma en ekonomiskt gynnsam förhandlingslösning.

– Skanska sa att de inte hade något jobb åt honom och därmed stod vi inför fullbordat faktum.
– Jag uppfattade att Kurt vid förhandlingen var med på förhandlingslösningen. Tanken var ju också att inkomstförlusten senare skulle ersättas genom att han fick arbetsskadan godkänd.
Men så är det frågan vad som har hänt högre upp i Byggnads. Kurt berättar att ingen besvarar hans samtal när han ringer själv. Enligt Byggnads förhandlingschef Gunnar Ericson har man utan att lyckas försökt reda ut vad som hänt.
– Därför är det bättre att advokaterna får reda ut det här, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Medlem tar strid mot Byggnads

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig