info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Mattias bygger Lisebergs nya höjdpunkt: "Man får vara alert när det blåser upp”

Lisebergs nya attraktion Valkyria ska bli 47 meter hög. Bäst utsikt på bygget har lyftledaren Mattias Karlsson som kommunicerar med mobilkranföraren och montörerna – från berg-och-dalbanans topp.

Hur är utsikten där uppe?
– Den är enorm, man ser ju större delen av Göteborg. Det är fint. Själv bor jag i Mölnlycke, tio minuter bort, men dit ser man inte för Kallebäcksbacken är i vägen.

Hur många är ni som tar emot rälsdelarna?
– När vi monterar de större delarna är det jag och två killar till som är uppe i luften. Jag går in som lyftledare när det är så högt att man inte kan se eller höra personerna som står i korgen från marken.

Läs också Bygget med åldersmix: ”Bra med lärlingar i laget”

LÄS MER: ”Det är ju ett svenskt landmärke”

Vad är den största utmaningen?
– Det största är att lyfta upp från marken utan att skada grejerna. Blåst kan ju ställa till en del också. Det var det otursmomentet vi hade när vi lyfte den högsta delen på plats. Det var nästan vindstilla och precis när vi skulle docka blåste det upp till tio meter per sekund och snöstorm. Då får man vara mer alert, men blåser det för mycket är det bara att avbryta. De tyngsta bitarna väger 29 ton, då går det inte att hålla emot.

Har du själv någon relation till Liseberg?
– Definitivt! Man var ju på Liseberg varje år fram tills man började komma i vuxen ålder, och sen när man fick egna barn har man varit här varje år igen. Men själv åker jag inte så mycket längre.

Kommer du inte ens att ta en provtur när ni är klara?
– Nej. Inte för att jag inte litar på attraktionen utan för att jag inte tycker om attraktioner som faller. Jag har blivit för gammal för det. Men höjder är jag inte rädd för. Där var det precis tvärt om, det försvann när jag blev gammal.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Mattias bygger Lisebergs nya höjdpunkt: "Man får vara alert när det blåser upp”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig