info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Mats Åkerlind: ”Ett historiskt avtal”

Parterna blev igår överens om ett nytt byggavtal. Mats Åkerlind, förhandlingschef vid Sveriges Byggindustrier, går så långt som att kalla avtalet historiskt.

Förhandlingarna mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier som pågått under våren blev en odramatisk avtalsrörelse. Enligt Mats Åkerlind har båda parter tagit med sig erfarenheter från förra årets förhandlingar och i år har det inte varit lika högt tonläge och bra diskussioner.

– Vi hade en plan från förra året som hållit oss till. Det har inte varit enkla förhandlingar men det har landat i ett balanserat avtal med fördelar för båda sidor, vi har tryggat sysselsättningen vilket alltid varit ett mål för oss och även för Byggnads skulle jag tro, säger Mats Åkerlind.

Vad är bäst och sämst med avtalet?

– För vår del är att vi fått lugn och ro, och en förutsägbarhet för branschen samt bättre förhållanden och bättre flexibilitet. Vi har även stärkt huvudentreprenörsansvaret, vilket alla har ett intresse av. Mångfalden är också viktig, vi tar ansvar för samhällsutvecklingen och har skaffat ett bra verktyg för det genom byggavtalet. Bland annat har vi beslutat om enskilda omklädningsrum för kvinnor och bättre villkor för de som blir gravida. Det är ett historiskt avtal, vi har gemensamma problem att lösa men även intressemotsättningar, säger Mats Åkerlind.

Avtalet innebär 6,5 procent på tre år, vad innebär det?

– Cirka 1900 kronor mer per år i plånboken, vilket ger mer pengar att rör sig med för en byggarbetare. Det ger mer köpkraft och att människor kan betala mer i skatt vilket bidrar till välfärden, det är en bra löneökning för dem som bor i Sverige

Det råder högkonjunktur i Sverige just nu, hur påverkar det byggavtalet?

– Det finns höga behov och höga krav på att bygga mer i hela landet. Med kollektivavtal kan vi göra snabbare anpassningar än till exempel lagstiftning, båda parter kan vara mer snabbfotade helt enkelt. Tillsammans måste vi se till att högkonjunkturen inte påverkar branschen negativt med sämre kvalitet och förhållanden. Vid förändringar och nya situationer tar vi ansvar, även för dem som befinner sig utanför arbetsmarknaden, genom utbildning och lärlingssystem, säger Mats Åkerlind.

Kaj Söderin
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Mats Åkerlind: ”Ett historiskt avtal”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig