info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Maskinistens insats hyllas av polisen: "Satte ned skopan bakom bilen"

På jobbet hindrade Johannes Lybäck en vinglande skåpbil att köra vidare och nomineras nu för det till Årets Medborgare i Svenska Hjältar-galan.
– Det är en självklar grej för mig att gripa in.

"Stoppa honom", skrek kollegan till Johannes. Foto: Privat

Natten till den första oktober när Johannes Lybäck var ute på ett belysningsarbete på Drottningholm i Stockholm, kom en skåpbil åkande in i arbetsområdet. Föraren körde in i Johannes kollegas skyddsbil.

– Jag stod 150 meter bort och såg allt. Jag fattade att någonting var konstigt, han betedde sig skumt.

Kollegan gick ut för att kolla läget med föraren och kände lukten av sprit. Han bestämde sig för att försöka ta bilnyckeln men mannen var snabb på att låsa dörren och försökte åka framåt.

– Det gick så där men min kollega skrek att föraren var full och att jag behöver stoppa honom.

Johannes körde då rakt ut i vägen med sin grävmaskin och blockerade för skåpbilen. Föraren vinkade åt honom att han skulle flytta på sig.

– Det var ju inte på tal, tänkte jag. Då försökte han smita ner i diket men jag backade ner min kärra och satte ned skopan bakom bilen.

Efter det gav mannen upp och Johannes och hans kollega fick bilnyckeln. När polisen kom fick de båda beröm för deras insats.

Du är ju blivit nominerad till Svenska Hjältar för det här, hur känns det?

– Jätteroligt, jag hade inte reflekterat över händelsen. För mig är det en självklar grej att gripa in om det är något.

Ytterligare en grävmaskinist är nominerad till samma pris. Isak Björk Olsson hjälpte brandkåren vid ett räddningsarbete i Baldringe i södra Sverige. Med hjälp av sin grävmaskins lift kunde brandmännen släcka ovan ifrån och med skopan puttade han av taket på ett hus för att hindra spridningen av elden.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Maskinistens insats hyllas av polisen: "Satte ned skopan bakom bilen"