info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Maskinförarnas nya avtal klart

Byggnads hade krävt lika lön som laget när maskinförare servar ackordslag. Frågan är inte klar i nya avtalet, en arbetsgrupp jobbar vidare med den. Löneökningen blir 4,30 i timmen.

I dag, fredag, har entreprenadmaskinavtalet blivit klart. Det nya avtalet ger 4,30 i timmen eller 748 kronor i månaden i löneökning, uppger Byggnads. Ny lägsta lön blir 152,50 i timmen eller 26 535 kronor i månaden.
Arbetstidsförkortningen utökas från 38 till 39 timmar om året. Byggnads uppger vidare att ett huvudentreprenörsansvar införs och att reglerna för att låna in och ut personal förbättras.

Arbetsgrupp om löneform

En knäckfråga har man dock inte gått i mål med. Det handlar om hur maskinförarnas lön ska sättas då de servar ett ackordslag. Byggnads har krävt att de ska ersättas på samma sätt som resten av arbetslaget. Frågan har nu lagts i en arbetsgrupp.
Entreprenadmaskinavtalet är det femte och sista avtalet som Byggnads förhandlat under våren, alla nya avtal är alltså klara nu. Men på samma sätt som maskinförarnas lön ska diskuteras vidare i en arbetsgrupp har en del frågor lagts i grupper även på andra avtalsområden. Byggnads och Glasbranschföreningen ska ha en grupp för att diskutera lönemodeller, glasarbetsgivarna vill ha möjlighet till individuell lönesättning. Även plåtslagarnas lönesystem ska i flera delar diskuteras i arbetsgrupper.

Ny avtalsrörelse 2017

I förhandlingarna om det största avtalet, byggavtalet, var löneformer också en central fråga. Arbetsgivarna ville ha bort prestationslön som huvudlöneform i avtalet. Det var en viktig seger för Byggnads att det inte blev någon sådan ändring.
Det finns heller ingen arbetsgrupp för några sådana diskussioner gällande byggavtalet, däremot har arbetsgivarna flaggat för att frågan kan väntas komma upp igen i nästa avtalsrörelse. Den äger rum redan nästa år.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Maskinförarnas nya avtal klart

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig