info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Maskinförare vill inte lämna Byggnads

Maskinförarna i Skåne kräver att LO ska besluta att allt anläggningsbyggande som utförs av privata entreprenadföretag ska tillhöra Byggnads avtalsområde.

Kravet framförs i ett öppet brev till LO:s ordförande, Bertil Jonsson.
Maskinförarna i Byggnads har blivit en bricka i avtalstvisten mellan de båda förbunden. En principöverenskommelse, som Sekos styrelse sade nej till, innebar i huvudsak att Byggnads skulle teckna avtal för bro- och bergjobb medan Seko skulle ha avtalsrätten för väg-och markarbeten. Den överenskommelsen skulle medföra att ett antal maskinförare som arbetar på Byggnads avtal skulle få byta avtalstillhörighet.
– Över 1 000 maskinförare i Byggnads, framför allt här i Skåne, har diskuterat det här under två års tid nu, säger Bo Olsson, ansvarig för maskinförarna på Byggnads i Lund.
– Motståndet mot Sekos avtal har varit kompakt. Skanskas 65 maskinförare hotade till exempel med att bara vara med i a-kassan om beslutet hade blivit verklighet.
Kravet från makinförarna i Skåne är identiskt med det beslut som Byggnads fattade på sin kongress 1998. När nu LO på nytt tar över den känsliga frågan talar mycket för att principöverenskommelsen mellan förbunden kommer att få stor betydelse för LO:s beslut.
Sekos och Byggnads ordföranden sänder i dagarna tillbaka ärendet till LO.
Gränsdragningstvisten mellan Byggnads och Seko har bland annat sitt ursprung i att Vägarbetareförbundet gick upp i Statsanställdas förbund, som sedermera bytt namn till Seko.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Maskinförare vill inte lämna Byggnads

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig