info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Martin Timell kung bland tv-snickare

På 90-talet var det tv-kockarna. Men 2000-talet tillhör tv-snickarna. Men hur bra är de egentligen? Byggnadsarbetaren kartlade deras färdigheter och krönte en kung: Martin Timell från Äntligen hemma.
Martin Timell – kungen bland tv-snickare i Byggnadsarbetarens kartläggning.
Foto: TV 4.

I nya numret av Byggnadsarbetaren, ute idag, har vi kartlagt alla tv-snickare och vaskat fram de fem bästa. Den arga snickaren, Anders Öfvergård, Matte och Willy från Bygglov och Mathias Särnholm från Room Service finns alla med på listan. Men de fick se sig besegrade av Martin Timell från TV 4:as Äntligen Hemma.
”Martin Timell är originalet. Han var först och Äntligen Hemma är utan tvekan förlagan till alla andra program i samma genre”, lyder en del av motiveringen. 

Grattis Martin Timell – du har blivit utsedd till tidernas TV-snickare av Byggnadsarbetaren. Hur känns det?
– Tack så mycket. Det känns riktigt bra.

Varför har Äntligen Hemma varit så framgångsrikt?
– Det som skiljer oss från andra liknade program är av vi inte enbart visar före och efter, utan även det som händer däremellan. Vi försöker verkligen lära ut hur man ska bygga olika saker. Hur vanligt folk kan fixa i ordning själva med hjälp av lite bra knep. Praktiska tips som underlättar byggandet helt enkelt. Visst händer det att vi får kritik ibland för att vi gör fel, men vi lägger mycket tid på att prata med branschorganisationerna om hur saker och ting ska gå till. På den punkten är vi mycket noga.

Hur viktig är din byggbakgrund för programmet?
– Den spelar en viss roll, men den ska inte överdrivas. Det viktiga är att vi förmedlar en lust till tittarna att själva vilja göra något genom att ge handfasta tips. Det gäller att inspirera och visa de i TV-soffan vad vi själva känner när vi bygger, att det är roligt. Det handlar om kärlek helt enkelt.

Men kan alla lära sig att snickra?
– Alla kan, men alla vill inte. Alla kan inte kunna allt om datorer, men de som vill lära sig att bygga har alla chanser att lyckas. Även om de har tummen mitt i handen. Det är inte så svårt som det ser ut. Jag tror att skapandet med händerna sitter djupt rotad i våra reptilhjärnor.

Du bygger ju även en del när filmkamerorna inte är påslagna. Vad är det som är så rogivande?
– Att få se hur någonting växa fram är en härlig känsla. Först är det lite tankearbete och sedan lite snickrande. Byggandet innehåller båda sidor. Att bygga är fridfullt helt enkelt och när jobbet är klart är det mycket tillfredsställande. Ibland lyckas man fullt ut och ibland blir det inte riktigt lika bra. Men det spelar ingen roll, det är känslan som är viktig.

Vilket är ditt favoritverktyg?
– Hammaren, den är på riktigt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Martin Timell kung bland tv-snickare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig