info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Mardrömslisterna: "Då är man inte en riktig snickare"

Facebookgruppen "Byggmissar - Klantigast i byggsverige" svämmar över av bilder på underbart fula listningar. Vi ringde upp snickaren Mats Preutz från Ängelholm som har lång erfarenhet från både rotprojekt och nyproduktion för att snacka fula listningar.

"Roliga lösningar" säger Mats Preutz om bilderna i Facebook-gruppen. Foto: Privat

I Facebookgruppen Byggmissar – Klantigast i Byggsverige finns många exempel på uselt listarbete. Är det SVÅRT att få till en fin listning?
– 
Ibland, men bilderna i den här Facebook-gruppen speglar inte det som snickare åstadkommit, tror jag. Det är nog snarare privatpersoner som försöker själv och sen när snickare kommer hem till dem på ett uppdrag, så tar snickaren bilder på det som privatpersonen gjort. Det är ju för att vi ska få ha lite kul.

Tror du inte att en och annan snickare ligger bakom klantiga listningar?
– 
Nej, då är man inte en riktig snickare. Det klart att en helt oerfaren yrkesarbetare kan göra fel, men då går ju oftast någon bredvid och håller koll, så att det inte blir anmärkning vid besiktningen sen. Lite så är det.

När kan det kan bli fel, även för en snickare då?
– 
Tidspress kan så klart påverka. Listerna sätts ju alltid sist på bygget och på slutet kan det bli väldigt hetsigt och då kan det slarvas och kanske godkänns något som inte är så bra. På en del större firmor kan listningen ofta skötas av äldre, erfarna snickare för att det ska bli perfekt. Vi hade en gubbe som bara gjorde lister och det gjorde han jävligt bra på en firma jag jobbade på förut. Tyvärr är det pressade priser på marknaden, och många kunder tar tyvärr det lägsta budet och då blir det slarv. En del kanske känner stress i slutskedet eftersom timmarna inte räcker till.

Vad krävs för att bli bra på att sätta lister?
– 
Noggrannhet, erfarenhet och en riktig gerkap. Vi hade en gammal duktig snickare som sa en gång: ”Varför mäter du en gång till? Är man noggrann räcker det väl med en gång?” Han väldigt noggrann och duktig.

Målade lister eller omålade?
– Det är klart att med omålade lister så kan målaren spackla i och dölja brister. Då ser det bra ut oavsett.

Vilka slags byggen bjuder på de besvärligaste list-utmaningarna?
– Vi är en liten firma och gör rotjobb och ibland gör vi tillbyggnader. Gammalt och nytt blandas och när det är olika dimensioner måste man vara lite finurlig och tänka till. Ibland vill kunderna inte byta de gamla profilerade listerna och då måste man vara klurig.

Berätta om dina bästa list-tips.
– 
När en lång vägg, och listen inte räcker ända fram till ett hörn, skarva inte ände mot ände. Använd gersåg och kapa snett 45 grader. Det blir ju lätt springor om det drar sig annars. När man gerar snett så blir det inte en springa eftersom bitarna passar in i varandra.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Mardrömslisterna: "Då är man inte en riktig snickare"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig