info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Man föll sju meter – flygs hem för fortsatt vård

Byggnadsarbetare föll från taket på en gymnasieskola i Falun. Nu ska han flygas hem för fortsatt vård.

Byggnadsarbetaren har vårdats i en månad. Foto: Mostphotos

Den 19 oktober föll en man i 20-årsåldern och skadade sig allvarligt, vilket Byggnadsarbetaren har rapporterat tidigare. Han utförde ventilationsarbete på Britsarvsskolan i Falun och ska ha rivit isolering mellan yttertak och innertak när taket på gymnastiksalen plötsligt brast.

Mannen föll sju meter ner på ett betonggolv och skadade sig allvarligt. Sedan dess har han legat på sjukhus.

– Han har vårdats fram tills nu. Hälsoläget är så stabilt att det går att ta honom till hemlandet för fortsatt vård men först vill vi höra honom, säger Lars Hedelin, presstalesperson på polisen.

Polisen har gått ut med att mannen ”bröt nacken”. Lars Hedelin säger att det förmodligen är en ”slarvig formulering”.

Falu-Kuriren har emellertid tagit del av Arbetsmiljöverkets inspektionsmeddelande från några dagar efter olyckan och skriver att mannen fick skador på ryggraden och är förlamad från bröstet och nedåt.

”Personen arbetade på vinden med att ta bort isolering då han klev bredvid takstolen och råsponten gav vika”, uppger vd:n för det företag där mannen arbetar i anmälan till Arbetsmiljöverket. Myndigheten konstaterade under sin inspektion att arbetsmiljöplanen inte var fullt ut kommunicerad ”med de polsktalande arbetare som anslöt dagen innan olyckan”, enligt Falu-Kuriren.

Händelsen utreds som arbetsmiljöbrott och vållande till kroppsskada. Vi söker åklagaren vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål för en kommentar.

Gå gärna med i Byggnadsarbetarens nya Facebook-grupp ”Arbetsmiljö på bygget” och få nyheterna i ditt Facebookflöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Man föll sju meter – flygs hem för fortsatt vård