info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Målarna skrotar inkomstförsäkring

Målarna blir det andra LO-förbundet efter Byggnads som säger upp inkomstförsäkringen av kostnadsskäl.

När den borgerliga regeringen genomförde sina försämringar av a-kassan tecknade Byggnads, tillsammans med åtta LO-förbund, en inkomstförsäkring för sina medlemmar. Försäkringen säkerställde att medlemmarna fick 80 procent av inkomsten vid arbetslöshet, även de som tjänade över taket i a-kassan på 18 700 kronor i månaden.

Arbetslösheten kostade för mycket

Svenska Målareförbundet har nu liksom Byggnads, beslutat sig för att skrota försäkringen. Orsak: försäkringen blev mycket dyrare än beräknat. Den ursprungliga prognosen var att premien skulle bli cirka 30 kronor per medlem och månad. Premien skulle inte finansieras med höjd medlemsavgift.
Men inkomstförsäkringen blev betydligt dyrare när arbetslösheten steg kraftigt. Därför beslutade förbundet vid ett extrainsatt förbundsmöte nyligen, att avveckla medlemsförmånen, för att få kontroll på kostnadsökningen. Beslutet blev att stoppa inträdet i försäkringen för nya arbetslösa från den 1 januari 2011.
Bara pågående ”ersättningsfall”, kommer att ersättas efter detta.

”Dyrare för förbund med högre löner”

Byggnads var det första förbundet som avvecklade försäkringen. Niklas Rengen, ekonomichef på Byggnads:
-I Kommunal och Handels ligger medellönen på 19-20 tusen. För dem blir det inte så mycket att täcka från a-kassetaket på 18 700. I Byggnads ligger medellönen på lite över 26. Försäkringen är helt enkelt mycket dyrare för oss, förklarade Niklas Rengen, i samband med beslutet i våras.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Målarna skrotar inkomstförsäkring

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig