info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Magdalena Andersson vid minnesplatsen: ”Prioritera den här frågan är ett krav”

Fem personer kom aldrig hem efter jobbet i måndags. ”Det är den värsta arbetsplatsolyckan på 30 år”, säger partiledaren Magdalena Andersson (S) som besökte olycksplatsen i Sundbyberg under onsdagen.

Magdalena Andersson socialdekokraterna lägger ned rosor för offren för hissolyckan i sundbyberg.
"Vi kommer att kräva en särskild debatt i riksdagen om arbetsplatsolyckor" säger Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson när hon besöker olycksplatsen. Foto: Ivar Andersen

Lyftkranen står stilla. Bakom stängslet ligger den raserade bygghissen på marken. Tända ljus, röda rosor och vita tulpaner står nedstuckna i snön. Textade papperslappar på bland annat spanska, ukrainska och engelska uttrycker sorg och saknad.

Under onsdagseftermiddagen hade Solidariska byggare samlats för en minnesstund.

Därefter besökte Magdalena Andersson, partiordförande för Socialdemokraterna, olycksplatsen tillsammans med Byggnads.

– Det är den värsta arbetsplatsolyckan på 30 år. Fem personer gick till jobbet på morgonen och kommer aldrig mer hem igen. 2023 är ett svart år när det gäller arbetsplatsolyckor och byggbranschen är särskilt hårt drabbat, säger Magdalena Andersson.

Magdalena Andersson, partiordförande för Socialdemokraterna, hedrar offren vid olycksplatsen. Foto: Ivar Andersen

LÄS MER: Allt om hissolyckan i Sundbyberg

Vad vill ni göra för att förhindra olyckor inom bygg?
– Det behövs ett helt annat fokus i den politiska debatten. Vi kommer att kräva en särskild debatt i riksdagen om arbetsplatsolyckor. Vi har lagt fram konkreta förslag på bordet för att stärka de regionala skyddsombuden och bötfälla bolag som inte sköter sig.

Vad säger det om svensk byggbransch att en sådan här olycka kan inträffa?
– Det är en bransch som är väldigt drabbad och där det finns risker. Det är därför särskilt viktigt att företagen tar ett stort ansvar. När det är många led av underentreprenörer, så riskerar det att bli mer komplicerat, säger Magdalena Andersson.

– Jag hoppas att regeringen väljer att prioritera den här frågan, det är ett krav från vår sida. 

Hissolyckan i Sundbyberg

Klockan 09.43 på måndagsmorgonen den 11 december kom larmet om att en bygghiss rasat i Ursvik i Sundbyberg, norr om Stockholm.

Fem personer har bekräftats omkomna i olyckan. Arbetet med att identifiera de avlidna drog ut på tiden. På onsdagseftermiddagen hade åtminstone en anhörig underrättats.

Åklagarmyndigheten har inlett en förundersökning om flera fall av arbetsmiljöbrott: Fem fall av vållande till annans död och två fall av framkallande av fara för annan.

Olyckan utreds dessutom av Statens haverikommission.

Det är Andersson Company som byggt 177 bostäder i projektet Ursviks Torn.

Andersson Company har haft totalentreprenaden. Den ursprungliga beställaren Magnolia bostad har sålt projektet vidare till CBRE Investment Management.

Katarina Connheim, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Magdalena Andersson vid minnesplatsen: ”Prioritera den här frågan är ett krav”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig