info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Lyssna på arbetarna"

-Jag hoppas att domen leder till att Skanska och andra företag i fortsättningen lyssnar på sina yrkesarbetare. Det säger betongarbetare Tord Boija, en av de överlevande från formraset i en kommentar till dagens dom.

Att Skanska dömdes att ta ett stort ansvar för olyckan vid Älandsfjärden tycker han är logiskt. På arbetsplatsen var det företaget som hade totalentreprenaden och som hade fullt arbetsmiljöansvar.
-Skanska borde ha lyssnat på sina arbetare på arbetsplatsen. Flera av dem tyckte att formen var för klen och tillsammans hade arbetarna på plats säkert över hundra års erfarenhet av sådana jobb, säger han.
-Jag hoppas att domen kommer att innebära att företagen i fortsättningen lyssnar mer på och tar vara på kunskaperna från yrkesarbetarna. Det är viktigt att de respekterar de anställas erfarenhet.

Hemskt ha förlorat arbetskamrater

Tord Boija hoppas att domen kan medverka till säkrare arbetsplatser.
– Man får hoppas att det får en preventiv effekt så att sådana här olyckor inte händer på fler ställen. Att domen blir en lärdom för framtiden. Det är så onödigt att detta alls kunde hända, säger han.
Tord Boija är en av tre överlevande efter olyckan då gjutformen rasade vid byggandet av bron över Älandsfjärden 2008. I olyckan dödades arbetskamraterna, Ingemar Wiklander och Jyrki Pietarila och två kollegor skadades.
– Det är hemskt att ha förlorat två arbetskamrater i en helt onödig olycka, säger han.

Skadades

Själv skadades Tord svårt när han föll många meter i raset. Han kan inte längre vara byggnadsarbetare, utan arbetar numera med arbetsmiljöfrågor på Skanska.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Lyssna på arbetarna"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig