info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lyft för ställningsbyggare: ”Firman vill behålla folk”

"Vi är en låglönegrupp i Byggnads", säger Göran Krook, en av 60 ställningsbyggare i Stenungssund som nu fått ett bra lyft.

Göran Krook har arbetat på firman i 31 år, men aldrig jobbat på ackord. Foto: Privat

Den 1 september fick alla 60 ställningsbyggare på Stenungssunds Hamntjänst ett lönelyft på 13 kronor i timmen. Deras nya tidlön ligger nu på 202:90 kronor. Vi snackade med Göran Krook, en av ställningsbyggarna på företaget.

13 kronor upp –  inget dåligt lyft. Hur lyckades ni med det?

– Det är svårt att få tag på ställningsbyggare rent allmänt. Samtidigt vill företaget ha låg omsättning på anställda och de vill inte hyra in personal. I det sammanhanget är lönen en faktor för att få behålla folk.

Vad tycker du om er lönenivå på nästan 203 kronor om man ser till byggbranschen som helhet?

– Med tanke på det jobbet vi har, hyfsat tungt och med stort ansvar, anser jag att vi är en låglönegrupp i Byggnads. Vi ligger helt klart för lågt.

Vad beror det på?

– Jag vet inte riktigt, men förr i tiden kunde de ta in lite vem som helst för att bygga ställning. De fick langa lite plank och ställningsmaterial. Det påverkade lönen negativt och det är möjligt att det hänger kvar. Sen är det en väldigt konkurrensutsatt bransch.

Varför har ni valt att jobba på just tidlön och inte ackord?

– Jag har arbetet på den här firman i 31 år och jag har aldrig jobbat på ackord. Jag tycker att det är bra att vi går på tidlön. Genom åren har det varit prat om att arbeta på ackord, men att montera ställningar är lite speciellt. Det finns väl ett tänk i botten om att ackord kan medföra slarv och för oss ställningsbyggare handlar väldigt mycket om säkerhet. Det är grunden till att vi har tidlön.

Tidlönen höjs ju en gång per år enligt avtal. Försöker ni då förhandla till er något extra och vad använder ni för argument?

– Det försöker vi, men vi har genom åren legat lite högre än många andra och hjälpt till att dra upp medellönen, så det är inte så lätt. Vi brukar använda argument som att folk ska stanna kvar och att det leder till kontinuitet i företaget. Att byta folk kostar pengar.

Vad jobbar du med just nu?

– Jag bygger ställningar på arbetsplatsen Kajen i Skärhamn. Vi ska sätta upp +8 ställningar runt åtta hus med bostadsrätter. Det högsta är fyra våningar högt.

Tidlön ställningsbyggare

Stenungssunds Hamntjänst: 202:90

Medellön ställningsbyggare, hela riket, jun– aug 2019: 190:97

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lyft för ställningsbyggare: ”Firman vill behålla folk”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig