info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren 980×240 v10

Lurad på 100 000 i lön – fick rätt till slut

En byggnadsarbetare blev lurad på stor del av sin lön av ett saneringsföretag. Efter att Byggnads stämt företaget får han nu tillbaka 100 000 kronor.

Arbetaren fick för lite lön på ett saneringsföretag. Foto: Colourbox

En 38-årig byggnadsarbetare från Chile jobbade på ett bolag som bedriver byggverksamhet och sanering. Företaget har kollektivavtal och borde därför ha gett honom avtalsenlig lön. Men det skedde inte. Bland annat fick han varken tillräcklig semesterersättning eller helglön.

Företaget sa upp arbetaren på grund av arbetsbrist i juli 2017. Enligt lagen om anställningsskydd har en arbetstagare som blivit uppsagd rätt att behålla sin lön och andra förmåner under uppsägningstiden, även om hen inte får några arbetsuppgifter.

Men byggföretaget betalade endast ut lön för faktiskt arbetad tid istället för lön under hela uppsägningstiden. Sammanlagt rörde det sig om runt 100 000 kronor som företaget nu blir skyldig att betala 38-åringen, enligt en dom i Solna Tingsrätt.

Ägaren till företaget dök inte upp på rättegången och verkar ha andra problem för tillfället. Han är på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel.

Annons
Brandskyddsföreningen 250×600 v10

Du läser: Lurad på 100 000 i lön – fick rätt till slut