info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lovar krafttag mot kriminaliteten i bygg: "Äntligen lyssnar politikerna"

45 åtgärdspunkter för att få bukt med kriminaliteten inom arbetslivet. Det presenterade regeringen vid en pressträff i dag.
– Äntligen börjar politikerna lyssna och komma med skarpa förslag, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande.

Johan Lindholm, Byggnads ordförande är nöjd med åtgärderna mot arbetslivskriminalitet. Bland annat ska det bli lättare att tipsa myndigheter om misstänkt fusk. Foto: Terese Perman, Mostphotos

Vid en presskonferens under fredagen presenterade biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson (S) hur regeringen ska få bukt med arbetslivskriminaliteten.

Regeringen har nu antagit en nationell strategi med 45 åtgärder inom sju huvudområden.

Läs också Nu öppnar första krimcentret – så ska byggbrottslingar få det tuffare

– Fokus i regeringens strategi är att motverka de affärsmodeller som driver arbetslivskriminaliteten. Det ska vara svårt att fuska, enkelt att åka fast och kännbart att bli straffad, sa Johan Danielsson.

– Det här måste stoppas, sa Johan Danielsson.

Några av åtgärderna har redan presenterats, bland annat att det ska sättas upp sju center mot arbetslivskriminalitet runt om i landet och skärpta krav om arbetskraftsinvandring.

Det händer i det tysta och dolda och det är höga siffror

Det fanns dock några nyheter vid pressträffen, bland annat om utredning av stärkt entreprenadsansvar, enklare för allmänheten om att tipsa om misstänkt fusk samt satsningar på att arbetet med asbest ska bli bättre.

– Asbest är något som vi vet är vanligt som skadar människor. Det händer i det tysta och dolda och det är höga siffror, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Han är nöjd med regeringens åtgärdsprogram, men tycker samtidigt att det har tagit lång tid för politikerna att lyssna på de problem som finns.

– Byggnads har varnat för arbetslivskriminaliteten i många år. Nu börjar våra politiker äntligen att lyssna. Men det hade aldrig hänt om vi inte hade legat på och larmat om frågan. En del har haft svårt att förstå den bild som vi har berättat om.

De senaste förslagen

Entreprenörsansvar: En särskild utredare får i uppdraget att se över och utreda skyddet för arbetstagares lön i entreprenadskedjan, det så kallade entreprenörsansvaret.

Gemensam tipsingång för medarbetare som vill tipsa myndigheter om misstankar om arbetslivskriminalitet. Tipslämnandet kommer att förenklas för den enskilde, eftersom informationen bara lämnas på ett ställe och vid ett tillfälle. Det gäller också fackliga organisationer som upplevt frustration över att vända sig till flera myndigheter.

Boverket får ett särskilt uppdrag att motverka arbetslivskriminalitet, samt fel, brister och skador i byggsektorn som är bland de särskilt utsatta branscherna.

Arbetsmiljöverket får ett särskilt uppdrag att analysera hurarbetet med asbest ska stärkas. Det finns brister i tillsyn och utbildningsledet vilket utnyttjas av oseriösa aktörer

 

Katarina Connheim, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lovar krafttag mot kriminaliteten i bygg: "Äntligen lyssnar politikerna"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig