info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lönetvister stäms till AD

Byggnads och Sveriges Byggindustrier har stämt varandra till Arbetsdomstolen i två lönefrågor. I ett fall har facket inte fått in underlag till ackordsberäkningar, ett annat handlar om hur gips ska beräknas vid ackord.

Byggnads stämmer ett Törebodaföretag och dess arbetsgivarorganisation, Sveriges Byggindustrier, till Arbetsdomstolen för att företaget inte har redovisat underlag för prestationslön.
Bygget påbörjades i november 2010. Men trots flera påminnelser kom det inget underlag för prestationslön och ingen förhandling hölls, enligt Byggnads. Enligt avtalet ska underlaget redovisas skyndsamt eller inom två månader efter att jobbet påbörjats.
Facket begärde då en förhandling och krävde skadestånd för att företaget brutit mot kollektivavtalet. Men varken lokalt eller centralt kom parterna överens.
I samband med stämningen till AD begär Byggnads ett allmänt skadestånd på 50 000 kronor för brott mot kollektivavtalet.
Till sitt försvar har företaget sagt att de arbetade på att få fram ett nytt lönesysten för arbetsplatsen. I juni förra året träffade Byggnads avdelning och företaget en överenskommelse om tidlön.

Tvist om gips

I det andra fallet har Sveriges Byggindustrier och ett medlemsföretag i Helsingborg stämt Byggnads till Arbetsdomstolen. Tvisten handlar om man ska få tillägg på ackordet då man sätter gips på små ytor, mindre än två kvadratmeter. Byggnads hävdar att så är fallet och har krävt ersättning till anställda som satt gips på en arbetsplats i Helsingborg 2011.
Det handlar om arbetsuppgifter som är uppräknade i kollektivavtalets nybyggnadslista, som visar vad man får extra tid och därmed ersättning för, vid arbete på ackord.
Byggnads hävdar att gips ska räknas in, medan arbetsgivarna hävdar att det bara gäller panel, eftersom det inte uttryckligen står gips i listan.
Såväl lokala som centrala förhandlingar har hållits om detta, utan att parterna kommit överens.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lönetvister stäms till AD

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig