info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lönestatistik för plåt – var god dröj: ”Vet inte när den kommer”

Plåtslagarna har under lång tid varit utan lönestatistik. "Det har blivit ett glapp", säger John Aspendal, ombudsman och ansvarig för plåtfrågor på Byggnads.

John Aspendal, ombudsman på Byggnads, kan i nuläget inte säga när plåtslagarna får sin lönestatistik. Foto: Byggnads/Mostphotos

För yrkesgrupper som går på Byggavtalet finns det lönestatistik som kommer varje månad. Det gäller både tidlön och prestationslön. Men det är sämre med statistiken på flera andra avtalsområden. Bland annat för plåtslagare som går på Plåt- och Ventilationsavtalet.

Plåtslagare har hört av sig till tidningen och de undrar vad som hänt med lönestatistiken. En skriver att ”lönen är viktig för sammanhållningen och att plåtslagarna nu tappat taget om lönebildningen.”

Tidigare hade plåtslagarna tillgång till löneuppgifter när det gäller prestationslönen från arbetsgivarnas och fackets gemensamma mätbolag Plåt & Ventforum. Men sedan några år tillbaka har Byggnads tagit över redovisningen av själva ackordsmätningen. Det var då den långa ökenvandringen började, siffrorna slutade helt enkelt att komma.

– Det har blivit ett glapp och vi har haft en del bekymmer i övergången. Det beror delvis på att folk har slutat. Vi har inte lyckats få någon ordning på statistiken ännu, säger John Aspendal

Är det här inte viktigt för medlemmarna?

– Jo, och jag vet att det finns ett starkt medlemsintresse för lönen så att de kan jämföra hur de ligger till. Det är klart att vi ska få ordning på detta så snabbt som möjligt.

Själva registreringen av alla ackordsjobb, mätningar, som plåtslagare genomför ute på olika byggen fungerar som tidigare. Problemet är att det inte finns något system som automatiskt samlar in uppgifterna.

Du som är ansvarig för flera frågor som rör plåtslagarna, hur gör du för att få tag på lönestatistik?

– Jag pratar med våra it-tekniker som trollar fram siffrorna, men rutinen för att plocka fram underlaget och redovisa det varje månad eller kvartal finns inte kvar sedan övergången.

Underlag för statistik när det gäller ackordslöner finns alltså. Däremot är det inte möjligt att plocka fram siffror för plåtslagarnas tidlöner. Orsaken är att det inte finns någon motsvarighet till ”Lösen”, redovisningssystemet som finns på Byggavtalet.

– För att få fram tidlöner måste vi bygga upp ett helt nytt system, säger John Aspendal.

Men ackordet då, när kan plåtslagarna räkna med att få siffror?

– Jag vågar inte svara på det, jag vet inte när den kommer. Jag måste lösa det här tillsammans med vår IT-personal.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lönestatistik för plåt – var god dröj: ”Vet inte när den kommer”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig