info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lönegaranti till storfuskande byggbolag – nu varnas advokaten

Lönegaranti betalades ut till ett fuskande byggbolag, tack vare en advokat. Han varnas nu av Sveriges advokatsamfunds disciplinnämnd.

I augusti 2019 var en Stockholmsbaserad advokat rekonstruktör för ett bolag i byggbranschen, som var hårt skuldsatt. Advokaten beslutade att lönegaranti skulle utbetalas till 20 personer för innestående lön för juli och augusti.

När sedan bolaget försattes i konkurs i oktober samma år, avslog konkursförvaltaren begäran om lönegaranti för flera av de anställa. Kronofogden hittade också flera brister i hur advokaten hade arbetat – och suspekta uppgifter om lönegarantin:

  • En av de anställda som fick lönegaranti var folkbokförd i Spanien sedan i april 2019.
  • Fem personer fick en lönegaranti på 10 000–37 000 kronor mer än vad de fått i lön tidigare.
  • Nyanställningar gjordes strax före beslutet om rekonstruktion.
  • Flera av de anställda hade inte haft någon taxerad inkomst under flera år före rekonstruktionen.
  • Flera anställda hade aldrig fått lön tidigare från bolaget.
  • Bolaget hade skatteskulder på nästan sju miljoner kronor. Under 2019 betalade man inte några arbetsgivaravgifter eller skatter till Skatteverket.
  • Varken advokaten eller någon av hans handläggare träffade de anställda innan man beslutade om lönegaranti. Beslutet baserades bara på lönelistor och anställningsavtal från byggbolagets ekonomichef.
  • Advokaten tittade bara på anställningsavtal för några av de anställda och alla anställningsavtal var daterade den 1 januari 2019, trots att flera av arbetarna anställdes senare.

Advokaten nekar till anklagelserna, men Sveriges advokatsamfunds disciplinnämnd skriver att han inte handlagt uppdraget med tillräcklig omsorg. Härigenom har han åsidosatt sina plikter som advokat.

Nämnden tilldelar därför advokaten en erinran.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lönegaranti till storfuskande byggbolag – nu varnas advokaten

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig