info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lönedumpning på kommunbygge

De bor på arbetsplatsen och tjänar 35 kronor i timmen. De bygger ett parkeringshus åt Stockholms stad.

Sedan i juni bygger ett entreprenadföretag vid namn Züblin ett parkeringshus i Råcksta i Stockholm, åt det kommunala bolaget Stockholm Parkering.
Igår gjorde facket en spontan kontroll av bygget. Det visade sig att de polska byggnadsarbetarna som jobbade på arbetsplatsen fick 35 kronor i timmen i lön och att Züblin tagit in underentreprenörer utan Stockholm Parkerings vetskap.
Nu vill Byggnads att att Stockholm Parkering ser till att de polska byggnadsarbetarna anställs direkt av huvudentreprenören Züblin med avtalsenliga löner, och att Züblin ordnar ett vettigt boende.

1200 zloty per månad

Utländska byggnadsarbetare vågar enligt Byggnads oftast inte berätta vad de tjänar. Men igår, när Byggettans polsktalande ombudsman talade med byggnadsarbetarna berättade de öppet att de tjänade 1200 zloty per månad. Det motsvarar cirka 3200 kronor. I en av bodarna fanns madrasser och tältsängar där byggnadsarbetarna bodde.
– Jag tycker att det är ovärdigt. Vi vill att Stockholms stad nu tar ansvar för detta och ser till att arbetarna anställs direkt av huvudentreprenören och får riktiga löner, säger Christer Strömberg på Byggettan.

Bristande kontroll

Fredrik Söderholm, byggchef på Stockholm Parkering, ser mycket allvarligt på det inträffade.
– Vi delar Byggnads uppfattning att det viktiga här är att de som jobbar får vettiga villkor.
Har ni gjort några arbetsplatsbesök på den här arbetsplatsen?

– Ja, men vi gjorde inte någon kontroll av närvarolistor.
Brukar ni göra arbetsplatsbesök för att se till att det är schyssta villkor på era arbetsplatser?

– Vår utgångspunkt är alltid att entreprenören följer kontraktet och meddelar oss när de tar in underentreprenörer. Vi gör en seriositetskontroll av entreprenören innan vi skriver på. Sedan gör vi stickprov på vissa arbetsplatser under byggtiden.
Det är inte ovanligt med långa entreprenadkedjor i byggbranschen med byggnadsarbetare längst ut i kedjan som utnyttjas. Räcker det med stickprov?
– Med facit i hand, nej. Men det här är en fråga vi får ta internt. Vi kanske behöver fler flygande besiktningar. Och löpande kontroll av individerna.

Underentreprenör: Byggon

På den aktuella arbetsplatsen hade Züblin anlitat ett företag som heter Byggon. Byggon hade i sin tur anlitat ytterligare en underentreprenör. Enligt kontraktet med Züblin ska Stockholm Parkering godkänna eventuella underentreprenörer.
– I detta fall hade man inte meddelat oss att det fanns underentreprenörer på arbetsplatsen. De har inte följt avtalet. Det finns viten kopplade till kontraktet, säger Fredrik Söderholm.
Kan ni med stöd av vitena ställa krav på Züblin att anställa byggnadsarbetarna?

– Det är en juridisk fråga och jag kan inte det juridiska. Vi har skrivit till Züblin och begärt en förklaring och ska ha ett möte med dem i slutet av veckan.

Saknades skyddsräcken

Det var den bristfälliga säkerheten som gjorde att Byggettan fick upp ögonen för byggarbetsplatsen. Fallskydd saknades där fallhöjden var 3-4 meter. Det saknades också fallskydd kring ett schakt.
Priset som Stockhom Parkering får betala per arbetad timme är enligt Fredrik Söderholm, 500 kronor.
Byggon har ett svenskt hängavtal från 2011, med Byggnads, där man skrivit på att man ska betala 171 kronor i timmen till sina yrkesarbetare.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lönedumpning på kommunbygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig