info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

LO vill återinföra permitteringslöner

Det finns många goda argument för att återinföra permitteringslöner i Sverige. Det anser LO i rapporten "Som en bro över mörka vatten".

Såväl arbetstagare som företag och samhället i övrigt kan vid lågkonjunkturer vinna på att låta människor arbeta kvar med permitteringslön. Det skriver LO i rapporten ”Som en bro över mörka vatten” om permittering som presenterades på ett seminarium i LO-huset idag.

Svårt att anställa när konjunkturen vänder

Tanken är att permitteringslön är avsedd att användas vid efterfrågeminskningar som uppstår på grund av en lågkonjunktur. Med permitteringslön kan livskraftiga företag behålla personal trots att efterfrågan på deras varor och tjänster minskar då konsumenterna skjuter upp sin konsumtion. Sådana efterfrågeminskningar hanteras idag genom uppsägningar och när konjunkturen vänder kan det därför bli svårt att ställa om till full produktion.

Finansieras av företag, stat och försäkring

Enligt LO bör ett permitteringslönesystem finansieras gemensamt av företag, stat och en försäkring som fack och arbetsgivare ansvarar för tillsammans. För att permitteringslönesystemet inte ska missbrukas bör det permitterande företaget bidra med en betydande egen insats. Permitteringslönen ska också kunna kompletteras med utbildning, enligt LO-rapporten.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: LO vill återinföra permitteringslöner

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig