info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

LO: "Vi fick trots allt bättre avtal"

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson förklarar varför LO sade ja till avtalet.

– Vi hade en annan överenskommelse innan, om 3,5 procents avsättning till tjänstepensionen till LO-kollektivet. I förhandlingarna 2007 fick vi en höjning till 4,5. Det var en förbättring för alla. Sen ville vi ha likabehandling arbetare och tjänstemän. Arbetsgivarna erbjöd oss samma avtal som tjänstemännen har och detta avtal blev bättre än det vi hade tidigare.
Tycker du att det var ett lyckat beslut så här i efterhand?

–Man måste ändå sätta det i relation till vad vi hade innan. Det är lätt att säga att vi borde ha gjort på ett annat sätt. Det här gav definitivt mer till våra medlemsgrupper.
Vi har pratat med byggnadsarbetare som liksom de flesta andra LO-grupper inte når upp till brytpunkten och de tycker att systemet är orättvist, vad skulle du vilja säga till dem?

– Jag säger inte att det här är det ultimata systemet. Men vi hade ett sämre förut och fick ett bättre. Men det finns absolut saker som vi vill förändra i pensionssystemet.
Vad vill ni ändra?
– Framförallt vill vi påverka så att det allmänna pensionssystemet blir bättre. Många LO-medlemmar hamnar på gränsen till garantipension som det ser ut idag. Vi har också en pågående diskussion, bland annat att öka på de 4,5 procenten, att öka avsättningarna på tjänstepensionen. Men det finns också en motdiskussion som går ut på att låglönegrupperna förlorar på det eftersom de riskerar att förlora från andra system. Vi vill höja avsättningarna till pensionen, men då ska medlemmarna inte förlora på det i andra änden. Vi vill också starta pensionsinbetalningarna från att man börjar jobba. I dag är startåldern 25 år.

Vill du hålla koll på dina försäkringar? Gå med i facebookgruppen ”Dina försäkringar på bygget”. Då får du artiklarna direkt i ditt flöde.

Läs mer
Elektrikerna: ”Vi har ett eget tjänstepensionsavtal som tillskott”.
Faktakoll: Så mycket förlorar du i pension på att jobba utan avtal.
Sitter du fast i pensionsfällan?
Byggnads: Vi trycker på LO för att öka tjänstepensionen”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: LO: "Vi fick trots allt bättre avtal"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig